Zlostavljani na Ask.fm - 9 se ubilo

Vašington -- Do sada je, kako piše sajt Businessinsider.com, zlostavljanje na društvenoj mreži Ask.fm povezano sa samoubistvima devetoro tinejdžera.

Izvor: Blic
Podeli

Ask.fm ima 65 miliona korisnika od kojih je polovina maloletna.

Ask.fm je, na prvi pogled, sajt na kojem korisnici postavljaju pitanja i daju ili dobijaju odgovore. Registrovani korisnici mogu da postavljaju pitanja na koja im bilo ko može dati odgovor, pa i anonimno, što pojedini tinejdžeri koriste za govor mržnje i proganjanje vršnjaka.

Tinejdžeri čija su samoubistva povezana sa zlostavljanjem na ovoj društvenoj mreži (izvor: BusinessInsider):

  • Rebeka Sedvik (12): skočila sa vrha fabrike cementa na Floridi početkom meseca,
  • Hana Smit (14), Engleska: obesila se početkom avgusta,
  • Džošua Ansvort (15), Engleska: obesio se u aprilu,
  • Entoni Stabs (16), Engleska: nađen mrtav u šumi u blizini kuće, u januaru,
  • Danijel Peri (17): obesio se u julu jer ga je ucenjivala osoba za koju je mislio da s njom ima onlajn vezu, ali su ga proganjali i na Ask.fm, gde je dobijao zlobne poruke,
  • Džesika Lejni (16), sa Floride: obesila se za vikend na Dan zahvalnosti 2012,
  • Čara Pagsli (15), Irska: izvršila samoubistvo u blizini kuće, u septembru 2012,
  • Erin Galager (13), Irska: ubila se u oktobru 2012, u oproštajnom pismu optužila je sajt Ask.fm,
  • Šenon Galager (15), Erinina sestra: ubila se ubrzo posle nje jer nije mogla da se pomiri sa smrću sestre.

Hana Smit je jedna od poslednjih žrtava internet trolova. Nađena je obešena u svojoj sobi u Lesterširu, u Engleskoj. Rukovodstvo društvene mreže Ask.fm tada je tvrdilo da je tragično nastradala tinejdžerka većinu poruka mržnje poslala sama sebi.

Smrt Hane Smit podseća na tragičan kraj Džesike Lejni (16), koja je nađena mrtva u svojoj kući na Floridi nakon što je počela da dobija uvredljive poruke i pitanja u stilu: "Hoćeš li se već jednom ubiti?" Osnivač sajta ne vidi svoju odgovornost

Jedan deo problema sa ovom društvenom mrežom je što zaostaje u zaštiti privatnosti. Na Fejsbuku se, na primer, nalog može "zaključati" ukoliko to korisnik želi. S druge strane, Ask.fm to ne dopušta. Mark Terebin, osnivač sajta Ask.fm, ne vidi svoju odgovornost za pomenute tragedije, već optužuje medije i same korisnike.

Na pitanje zašto ne želi da govori o smrti dve mlade Irkinje koje su uznemiravali preko njegovog sajta, Terebin objašnjava:

"Masovni mediji kucaju na pogrešna vrata. Potrebno je ići dublje i otkriti koren problema. Ne radi se o sajtu. Problem je u obrazovanju, moralnim vrednostima koje opadaju. Ask.fm je samo oružje koje pomaže ljudima da komuniciraju... Samoubistvo nije nešto što treba ohrabrivati preko masovnih medija. Što više promovišete samoubistvo, više će se dešavati. Mislite da masovni mediji brinu zbog toga? Njima trebaju skandali, senzacije i novac".

Ipak, Ask.fm je posle javnih kritika obećao da će pojačati kontrolu tako što će taster za prijavljivanje zlostavljanja učiniti vidljivijim i uvesti restriktivne mere za anonimne korisnike. Promene će stupiti na snagu na proleće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 479 idi na stranu