Preko 70 % mladih podržava nasilje

Vršnjačko nasilje u regionu je zabrinjavajuće jer više od 70 odsto mladih opravdava nasilje i prema vršnjacima, ali i prema ženama.

Izvor: FoNet, 021

Utorak, 17.09.2013.

07:36

Default images

To je pokazalo istraživanje organizacije CARE za Balkan, koje je sprovedeno u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

"Nacionalna mržnja manja je u našem regionu nego u nekim zemljama istočne Evrope, kao što su Mađarska ili Češka, ali je prisutna i moramo da se borimo da se takva mržnja prema drugima, naročito Romima, otkloni", kaže direktorka CARE za Balkan Sumka Bučan.

Na pres konferenciji CARE prikazan je dokumentarni film, koji kroz životne priče, priča o stereotipima koji vladaju o romskoj populaciji, ali i naporima nekoliko mladih Romkinja da se, kroz školovanje, izdignu iz svakodnevice.

U filmu su i srednjoškolci iz Srbije, BiH i Hrvatske, koji govore o sopstvenim iskustvima u vršnjačkom nasilju i mehanizmima edukacije da se toga oslobode.

Program edukacije o vršnjačkom i rodnom nasilju, koje je CARE sprovela u regionu od 2005. do 2012. godine, pomogli su Evropska komisija, Vlada Nemačke, Ministarstvo inostranih poslova Norveške, Austrijska razvojna agencija, kao i nekoliko privatnih evropskih fondova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: