Šilja, babe i žabe u "naučnom" radu

Beograd -- Dvojica profesora FON-a, namerno su objavili izmišljen članak u rumunskom časopisu da bi skrenuli pažnju na hiperprodukciju "naučnih" radova srpskih profesora.

Izvor: Blic
Podeli

"Naučni" rad Dragana Đurića i Borisa Delibašića, uz pomoć saradnika Stevice Radišića, pod nazivom "Evaluacija transformativnih hermenautičnih heuristika za procesiranje slučajnih podataka" liči na loše napisanu bajku, ali ga je rumunski časopis "Metalurgija Internešnl", koji inače obiluje imenima srpskih autora, objavio u celosti bez ijedne ispravke.

Tako se u članku, među lažnim referencama, kao autor pominje čak i Diznijev junak Šilja koji je svoje naučne rezultate objavio u naučnom časopisu "Mikijev zabavnik”.

Potez za divljenje

"Fenomenalan potez! Ne želimo više da trpimo da se lažni naučni radovi kvazinaučnika objavljuju u sumnjivim časopisima dok druge kolege i u ovako teškim finansijskim uslovima uspevaju da urade sjajna istraživanja i objave u prestižnim svetskim časopisima", komentariše za “Blic” prof. dr Pero Šipka, direktor UO Centra za evaluaciju u obrazovanju.

Spominje se da su korišćeni i rezultati radova objavljenih 2012. i 2013. godine od strane davno mrtvih velikana Bernulija i Laplasa. Na tarzanskom engleskom, koji niko u rumunskom časopisu nije ispravljao, mešaju se "babe i žabe", od pojmova informatike i računarstva do Evropske unije, obrazovnog nivoa žena i religije. Kao šlag na torti, časopisu su poslali i svoje fotografije sa sve lažnim brkovima i perikama.

Profesorima FON-a, koji su inače stručnjaci iz oblasti informacionih sistema, prekipelo je da gledaju kako mnoge kolege olako objavljuju svoje radove u ovakvim časopisima i tako dolaze do bodova koji su im potrebni za prelazak u viša zvanja.

Njihov originalni potez pozdravila je cela akademska zajednica koja i dalje bruji o tome kako su nadmudrili prevarantski rumunski časopis. Ipak, niko od njih trojice još ne želi javno da govori o tome jer su, kako su nam rekle njihove kolege sa FON-a, to pre svega uradili iz revolta, a ne da bi privlačili pažnju medija.

strana 1 od 175 idi na stranu