Sve je više tinejdžerskih trudnoća

U Srbiji se svake godine registruje 16.000 adolescentskih trudnoća, a više od 90 odsto njih je neplanirano i neželjeno i završi abortusom.

Izvor: B92

Nedelja, 15.09.2013.

09:32

Default images

Prema zvaničnim podacima Instituta za javno zdravlje, u Srbiji se godišnje izvrši oko 20.000 abortusa, ali nezvanični podaci pokazuju da je taj broj znatno veći i da dostiže i 150.000.

Većina abortusa obavlja se u privatnim klinikama koje često nemaju dozvolu za vršenje ovih zahvata, pa ih i ne prijavljuju. Po procenama lekara, abortus se u Srbiji obavi kod svake dvanaeste žene starosti od 15 do 49 godina.

Stopa namernih prekida trudnoće u Srbiji dvostruko je veća od stope rađanja i iznosi 2,8 pobačaja po ženi. Skoro trećina žena koja se podvrgne abortusu kasnije nema decu.

"Strašan je podatak da se svaki četvrti abortus obavi kod žene koja već ima četiri i više namernih pobačaja", kaže ginekolog Milanka Marović.

Zvanične statistike govore da je broj kiretaža koje se urade u državnim klinikama značajno manji nego pre nekoliko godina, a da se sve veći broj obavlja u privatnim ordinacijama uprkos velikoj razlici u ceni. U državnim klinikama za abortus je potrebno izdvojiti oko 100 evra, dok privatne klinike za ovu intervenciju traže nekoliko puta više.

Svaki abortus sa sobom nosi rizik - kako za reproduktivno zdravlje, tako i za život pacijentkinje, a mnoge privatne klinike koje obavljaju ovaj zahvat nemaju odgovarajuće dozvole za to. Oni abortuse izvode ilegalno, što još više uvećava rizik od povrede, infekcije, krvarenja i trajnog steriliteta. "Sve većem broju abortusa doprinela je teška finansijska situacija i ekonomska kriza koja sa sobom nosi visoku nezposlenost, siromaštvo, stambene probleme i nizak nivo opšteg zdravstvenog obrazovanja. Žene u ruralnim područjima ne koriste zaštitu, a kako nemaju novca da podižu još dece, odlaze na abortuse", objašnjava sociolog Dragan Kostić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: