U Vukovaru 13. dan protesta

Vukovar -- U Vukovaru je u podne održana protestna šetnja u organizaciji Štaba vukovarskih branitelja, što je već trinaesti dan protesta protiv dvojezičnosti u tom gradu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Branitelji su poručili da neće odustati od borbe protiv uvodjenja dvojezičnosti u Vukovaru i zahtevaju da se on proglasi mestom "posebno pijeteta prema žrtvama domovinskog rata".

Premijera Zorana Milanovića, koji insistira na poštovanju i sprovodjenju Zakona o pravima manjina postavili pitanje, zapitali “jesu li ovde mučeni i ubijeni bili hrvatski šovinisti”?

"Pokažimo premijeru Milanoviću i njemu sličnima da je Vukovar bio i ostaće simbol domovine, paradigma patnje, domoljublja, hrvatstva, sinonim krvavog ostvarenja višestoljetne borbe hrvatskog naroda za samostalnost, očiti primer šta znači darovati život za svoje prijatelje, svoju porodicu, vlastiti dom i domovinu".

Skup je održan pod nazivom “Slavonija - srcem za Vukovar", a kako su procenili hrvatski mediji, prisustvovalo mu je više hiljada branitelja i gradjana.

U kratkom obraćanju prisutnima, predsednik Štaba Tomislav Josić izrazio je uverenje u, kako je rekao, konačnu pobedu Štaba, poručivši kako će dvojezične ploče, koje su postavljene na nekoliko državnih institucija u Vukovaru, skinuti oni koji su ih i postavili.

“Pobedićemo, to je sigurno jer je uz naš narod, a protiv naroda niko ne može", poručio je Josić.

Nakon skupa u centru grada, protestanti su krenuli u šetnju prema Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, a na putu će se nakratko zaustaviti kod zgrade Policijske stanice Vukovar gde su prošle sedmice, uz veliko protivljenje branitelja I incidenta, postavljene dvojezične ploče.

Štab branitelja, naime, tvrdi da u Vukovaru ne živi više od jedne trećine Srba.

strana 1 od 145 idi na stranu