"Milanovićeve izjave provocirajuće"

Vukovar -- Štab za odbranu Vukovara uputio pismo Zoranu Milanoviću u kojem ocenjuje da su njegove tvrdnje u javnosti neprimerene, društveno "štetne i provocirajuće".

Izvor: Tanjug
Podeli

Iako ne navode na koje tačno medijske istupe misle, iz Štaba navode da, iako je rat u Vukovaru formalno završen, nije postignut pravedan mir utemeljen na istini i kažnjavanju onih koji su počinili zločine, što je, ocenjuju, jedini preduslov stvarnog mira i zajedničkog života, a ne "nasilna realizacija manjinskih prava", piše Hina.

Štab i dalje čvrsto stoji na stanovištu da je "postavljanje dvopismenih natpisa" protivustavno i protivzakonito, s čime je upoznao i međunarodne institucije, od Evropske komisije do Ujedinjenih nacija.

Dodaje se da se pri postavljanju natpisa "nisu poštovali službeni nazivi institucija i ustanova, pa je Ministarstvo unutarnjih poslova postalo Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje u Hrvatskoj ne postoji".

Kritikujući predsednika hrvatske Vlade Milanovića jer ne želi na razgovor da primi branitelje okupljene u Štabu, iz te organizacije kažu da "kompleksno pitanje službene dvojezičnosti u Vukovaru nije samo pitanje prava nacionalnih manjina, u ovom slučaju srpske, na realizaciju svojih Ustavnim zakonom definisanih prava, nego ono ima puno dublje korene i tiču se i primene odgovarajućeg modela obrazovanja za pripadnike nacionalnih manjina".

Hrvatski premijer Zoran Milanović, već više od deset dana, od kada su i počeli protesti u Vukovaru protiv postavljanja dvojezičnih ploča na državnim institucijama, ne odstupa od tog čina, što je u više navrata potvrdio javnim istupima.

Stavljanje ploča s dvojezičnim natpisima na državne institucije u Vukovaru "trijumf je hrvatske volje i trijumf hrvatske države", rekao je u utorak za RTL Milanović i istakao da se radi o poštovanju i primeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, a Vukovar je nazvao mestom u kome se brani ugled Hrvatske.

Prethodno je poručio da pravna država mora da funkcioniše i da je "Hrvatska država majka svih svojih građana, ne gospodarica, nego majka u pozitivnom smislu reči - kojim god pismom oni pisali i koje god nacije bili".

On je poručio članovima Štaba i da je "rat završen".

Protesti zbog postavljanja dvojezičnih tabli počeli su pre 12 dana, a prvog dana u neredima nekoliko tabli je nasilno skinuto, da bi kasnije bile ponovo postavljene.

Proteste organizuje Štab za odbranu hravtskog Vukovara, koji traži da se Vukovar proglasi mestom posebnog pijeteta, u kome se dvojezične ploče sa ćirilicom ne mogu postavljati.

strana 1 od 145 idi na stranu