U Srbiji 850.000 nema osnovnu školu

U Srbiji postoji potreba za dodatnim obrazovanjem, jer 850.000 odraslih nije završilo osnovnu školu, izjavio je ministar prosvete Tomislav Jovanović.

Izvor: Beta

Četvrtak, 12.09.2013.

13:35

Default images

Jovanović je, na konferenciji povodom završetka projekta osnovnog obrazovanja odraslih "Druga šansa", izneo da podaci s poslednjeg popisa stanovništva pokazuju da je bez ijednog dana škole više od 164 000 građana Srbije.

Svedočanstva o završenim razredima osnovne škole dobilo je 4.565 odraslih u 70 osnovnih škola. Cilj tog projekta Ministarstva koji je EU finansirala sa 4,5 miliona evra, bio je da se sistemski razvije i u praksi proveri program funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih.

Jovanović je rekao da je jedan od zadataka Ministarstva da marginalizovane grupe, kroz veći stepen obrazovanje, povrate mesto u društvu koje im pripada.

Za nastavu je formirano 154 školska tima i obučeno je 1.355 nastavnika osnovnih i srednjih škola. Ministar Jovanović je rekao da su tako odrasli stekli opšte obrazovanje i spremu za jednostavna zanimanja.

Rezultati "Druge šanse" doprineli su tome da Ministarstvo objavi dva pravilnika kojima se program funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih uvodi u redovan sistem obrazovanja od ove školske godine.

Ima više predloga za "malu maturu"

Govoreći o maloj maturi, tokom obilaska Oš "Lazar Savatić" u Zemunu, Jovanović je rekao da postoji više predloga o tome kako treba da izgleda "mala matura" od iduće godine i da će pravo rešenje biti definisano u dogovoru s nadležnim institucijama i đacima koji nisu protiv tog ispita.

"Predlozi rešenja postoje, ali još nijedno nije definisano. Pravo rešenje ćemo definisati u dogovoru sa nadležnim institucijama, stručnim savetima Ministarstva i đacima", rekao je Jovanović u Zemunu, gde je prisustvovao početku kampanje za veću bezbednost dece u saobraćaju.

On je rekao da su mu đaci u razgovoru preneli da nisu protiv ispita na kraju osnovne škole, već žele da na vreme znaju pravila. "Razgovarao sam sa osmacima iz Osnovne škole 'Sveti Sava'. Oni hoće da poštuju pravila, a naš zadatak je da to ispunimo", rekao je Jovanović.

Đaci koji su sad pošli u osmi razred trebalo bi da dogodine, u okviru završnog ispita, pored srpskog i matematike, polaži i treći zbirni test koji bi uključio više predmeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: