"Galenika": Saslušani svi privedeni

Beograd -- U Tužilaštvu za organizovani kriminal završeno je saslušanje pet osoba koje su jutros uhapšene pod sumnjom da su zloupotrebama oštetili "Galeniku", saznaje B92.

Izvor: B92, RTS, Tanjug
Podeli

Oni se terete da su oštetili to preduzeće za oko 3. 375.152.000 dinara, saopštio je tužilac Miljko Radisavljević. Svim privedenima je određena mera zadržavanja do 48 sati. Tužilaštvo će, kako saznajemo, odluku o daljem postupanju doneti nakon sutrašnjeg saslušanja bivšeg direktora "Galenike" Nenada Ognjenovića, koji je uhapšen u maju.

U nastavku akcije u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i Sektorom poreske policije, Uprava kriminalističke policije uhapsila je jutros pet osoba, dok će krivičnom prijavom biti obuhvaćeno još jedno lice, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili više krivičnih dela zloupotreba položaja odgovornog lica i pranje novca.

Uhapšen je vlasnik i direktor privrednih društava "Bg farm" d.o.o. "MG Remedi grup" d.o.o, "Akrobiotika" d.o.o. i Zdravstvena ustanova - Apoteka "Higija farm" d.o.o. sa sedištem u Beogradu Mladen Gazikalović (55), saopštila je Uprava kriminalističke policije.

Uhapšeni su i bivši pomoćnik generalnog direktora "Galenika" a. d. Dragan Šebrek (55) iz Zemuna i zamenica direktora privrednog društva "Bg farm" d.o.o. Milica Mirković (42) iz Beograda.

Uhapšeni su i direktorka privrednog društva "MG Remedi grup" d.o.o. Dragana Šutić (41) iz Beograda i odgovorno lice u preduzeću Zdravstvena ustanova - Apoteka "Higija farm" d.o.o. Miroslav Jović (54).

Krivičnom prijavom će biti obuhvaćen i bivši direktor "Galenike" a.d. koji se od ranije nalazi u pritvoru Nenad Ognjenović (59) iz Beograda.

Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da su današnja privođenja u aferi "Galenika" nastavak akcije vezane za tu fabriku lekova i da će istraga biti proširena ukoliko bude elemenata za to.

Dačić je, odgovarajući na pitanje da li se današnjim privođenjima zatvara slučaj "Galenika", rekao da je za njega važno da se taj predmet uradi temeljno, kako neko ne bi rekao da nije temeljno rađen, jer su u pitanju ljudi koji su na pozicijama bili u ime neke stranke.

"Na ovom primeru smo pokazali da nema mesta zaštićenima u smislu pripadnosti nekoj partiji", rekao je Dačić, dodajući da policija istrage vodi bez obzira na to iz koje političke opcije neko dolazi i koja osoba je u pitanju, odnosno da je važno samo šta je u pitanju - da li postoji krivica.

"I ovde su postojali osnovi sumanje da je bilo nezakonitog poslovanja u oblasti plaćanja za lekove koji su isporučivani. Nastaviće se ta istraga i vezano ne samo za te kompanije, nego i za druga preduzeća, jer je bilo dosta zloupotreba", rekao je Dačić.

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da treba najstrože kazniti eventualne zloupotrebe položaja u Galenici. "Galenika je dugo bila jedan od naših nacionalnih ponosa, ali organi istrage treba da rade svoj posao, i tamo gde je bilo povlašćenih i eventualnih zloupotreba, one moraju biti najstrožije sankcionisane. Uverena sam da se tako i radi", istakla je u izjavi novinarima u Kragujevcu ministarka zdravlja. Đukić Dejanovićeva je u Kragujevcu prisustovala svečanom otvaranju ordinacije za zaštitu zdravlja u fabrici automobila.

Dačić je precizirao da je opšte poznata stvar da se na putu od državnog fonda, preko veledrogerija do fabrika novac negde gubio, odnosno da nije isplaćivan fabrikama i dodao da to nije pitanje konkretne istrage o "Galenici", ali da i to treba istražiti.

Kako je od nacionalnog ponosa "Galenika" stigla do gubitnika koji grca u milionskim dugovima, pitanje je na koje odgovor očekuje i ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović. "Ono što je činjenica, to je da organi istrage treba da rade svoj posao tamo gde je bilo zloupotreba, povlašćenih treba da bude najstrože sankcionisano i uverena sam da se tako i radi", istaklaje ona.

Osumnjičeni Ognjenović i Šebrek su, kako se navodi, u periodu od 2008-2011. godine kao odgovorna lica privrednog društva "Galenika" a.d. iskorišćavanjem ovlašćenja svojih radnih mesta, vršili mimo zakonskih i podzakonskih akata i utvrđenih procedura koje postoje u privrednom društvu "Galenika", prodaju lekova prirednom društvu "BGfarm".

Oni su zatim naložili zaposlenima u stručnim službama u sektoru finansija - odeljenju za menice oštećene AD "Galenike" da izvrše zamenu valutiranih menica koje su prethodno eskontovali kod poslovnih banaka, novim menicama sa kasnijim rokom dospeća, tako da je oštećena AD "Galenika" postala regresni dužnik kod poslovnih banaka koje su primale menice preduzeća "BG farm" na naplatu, te je vršena naplata sa računa oštećene AD "Galenike" u korist banaka do iznosa izdate menice zbog nedostatka novca na računima preduzeća "BG farm".

Osumnjičeni Gazikalović, Mirković, Šutić i Jović su u navedenom periodu nakon prijema robe od prodavca "Galenika" AD prodali robu krajnjim kupcima, zdravstvenim i apotekarskim ustanovama svoja potraživanja naplatili u celosti, a svoje obaveze po osnovu preuzete robe nisu platili privrednom društvu "Galenika" AD, čime su na opisani način pribavili korist navedenim privrednim društvima u ukupnom iznosu od 34.000.000 evra , a za taj iznos je oštećena "Galenika".

Osumnjičeni su, uz krivičnu prijavu, privedeni tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu. Pripadnici uprave krimininalističke policije nastavljaju rad na otkrivanju i rasvetljavanju svih krivičnih dela koja je izvršio menadžment i odgovorna lica u privrednom društvu "Galenika", navedeno je u saopštenju.

U maju ove godine uhapšeno je osam osoba osumnjičenih za zloupotrebe u poslovanju fabrike lekova "Galenika". Među uhapšenim je bio i bivši direktor "Galenike".

Podsetimo, krajem januara Radna grupa MUP-a Srbije preuzela je istragu zloupotrebama u "Galenici" da bi utvrdila kako je jedna od najuspešnijih domaćih farmaceutskih kompanija zapala u krizu i ogromne dugove.

Direktor policije Milorad Veljović kaže da je do sada utvrđeno da je kompanija "Galenika" malverzacijama u poslovanju oštećena za oko 12 miliona evra, ali dodao da će se istragom doći i do veće sume.

Istragu o zloupotrebama u "Galenici" započela je pre više od dve godine Služba za borbu protiv organizovanog kriminala, koja je u septembru 2012. saslušala i bivšeg direktora Nenada Ognjenovića.

Ognjenović je prvi osumnjičeni za brojne malverzacije u Galenici. On je zbog lošeg poslovanja ove fabrike smenjen 2011.

Zloupotrebe u “Galenici” često su bile tema u medijima, a procenjuje se da je dug fabrike 180 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 121 idi na stranu