Raspušteni lokalni organi na KiM

Beograd -- Vlada je donela odluke o raspuštanju Skupštine opštine Kosovska Mitrovica, Skupštine opštine Leposavić,Skupštine opštine Zvečan i Skupštine opštine Zubin Potok.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Vlada je imenovala predsednike i članove privremenih organa u ovim opštinama.

Vlada Srbije je na današnjoj sednici obrazovala Upravljački tim za uspostavljanje Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

Predsednici opština Zvečan i Kosovska Mitrovica Dragiša Milović i Dragiša Vlašković i predsednik Skupštine opštine Zubin Potok Stevan Božović nisu zvanično obavešteni da su njihove skupštine opština raspuštene, ali su naveli da su očekivali takvu odluku Vlade Srbije.

Vlašković i Božović nisu želeli da komentarišu današnju odluku Vlade, dok je Milović kazao da razume da su opštine Zvečan i Zubin Potok raspuštene jer im je istekao mandat, ali da ne zna šta je razlog za raspuštanje skupština opština u Leposaviću i Kosovskoj Mitrovici.

U Zvečanu i Zubinom Potoku su u maju održani lokalni izbori, ali ih Vlada Srbije nije priznala. Skupštinama opština Leposavić i Kosovska Mitrovica nije istekao mandat.

"Jasno je da Briselski sporazum mora da se sprovodi, a skupštine opština na severu Kosova to neće činiti", rekao je Milović i dodao da je moguće da je jedan od zaključaka sa poslednje runde pregovora premijera Kosova i Srbije 8. septembra bio da se one raspuste.

Prema njegovim rečima, odbornici Skupštine opštine Zvečan su na poslednjoj sednici zaključili da će nastaviti da rade dok se Ustavni sud Srbije ne bude izjasnio o ustavnosti odredaba Briselskog sporazuma.

Milović je izrazio bojazan da sadašnja situacija može da dovede do destabilizacije situacije na severu Kosova.

"Ne bi bilo dobro da se to desi, posebno za nas koji živimo na ovim prostorima, ali to je realnost, a mi smo odluku o smeni očekivali, jer je to najavljeno pre nekoliko nedelja", rekao je Milović.

Ivanović: Logičan potez

Kandidat za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice Oliver Ivanović ocenio je da je raspuštanje četiri skupštine opštine na severu Kosova logičan potez Vlade Srbije, jer su se ti ljudi protivili izlasku na lokalne izbore na Kosovu, zakazane za 3. novembar.

Ivanović je u izjavi agenciji Beta ocenio i da raspuštanje skupština opština na severu Kosova neće ugroziti izborni proces. "Sada je potrebno postaviti politički neutralne organe koji će premostiti period do izbora", rekao je Ivanović, bivši državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju i lider liste "Srbija, demokratija, pravda - Oliver Ivanović", koja učestvuje na izborima.

On je rekao i da raspuštanje četiri skupštine opštine na severu Kosova predstavlja i opomenu direktorima javnih preduzeća na Kosovu koji su do sada zagovarali bojkot izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 94 idi na stranu