Vukovar:Pokrili Tuđmana da ne gleda

Vukovar -- Članovi Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara, devetog dana protesta protiv uvođenja dvojezičnih tabli, pokrili spomenik Tuđmanu kako "ne bi gledao sramotu".

Izvor: Tanjug
Podeli

Kako prenose agencije, poprsje nekadašnjeg hrvatskog predsednika demonstranti su prekrili crnom tkaninom, a isto je učinjeno i sa spomenikom vukovarskom heroju Blagu Zadri. Iz Štaba kažu da su to uradili da oni ne bi gledali sramotu koja se događa u Vukovaru.

"I dalje ćemo biti dosledni do ispunjenja naših zahteva i proglašenja Vukovara mestom posebnog pijeteta", rekao je predsednik Štaba Tomislav Josić.

Povodom inicijative predsednika Hrvatske Ive Josipovića da se dijalogom postigne konsenzus o odnosu prema manjinskim zajednicama, kazao je da su "spremni na razgovore, ali nisu spremni na kompromise". "Mi ćemo naše argumente staviti na sto, a oni neka stave svoje", rekao je Josić i dodao da se "žrtve ne mogu izjednačavati i ne može se deliti krivica".

Predsednik Štaba potvrdio je i da se ozbiljno razmišlja o mogućnosti iniciranja referenduma vezano za proglašenje Vukovara mestom posebnog pijeteta, piše agencija Hina.

Protesti zbog postavljanja dvojezičnih tabli počeli su pre devet dana, u organizaciji Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara, a prvog dana u neredima nekoliko tabli je nasilno skinuto, da bi kasnije bile ponovo postavljene.

strana 1 od 145 idi na stranu