GSA i Jukom osudili napad u N. Sadu

Gej strejt alijansa (GSA) i Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) najoštrije osuđuju napad koji se dogodio proteklog vikenda u Novom Sadu.

Izvor: B92

Utorak, 10.09.2013.

16:57

Default images

Grupa osnovaca napala je u nedelju uveče profesora matematike Ivana Janeša dok je čekao ženu i dete u parku kraj Železničke stanice i govorila mu da je peder.

U GSA i Jukomu kažu da ovo nije prvi put da ljudi stradaju zbog pretpostavljene seksualne orijentacije i predrasuda koje vladaju u društvu da LGBT osobe izgledaju i ponašaju se na određeni način.

GSA i Jukom ističu da godinama upozoravaju na visok stepen nasilja u društvu od koga ne stradaju samo LGBT osobe, već i drugi građani i građanke Srbije.

"Zabrinjavajuće je što su nasilnici sve mlađi i mlađi i što ni roditelji, ni obrazovni sistem, ali ni drugi nadležni organi nemaju rešenje za ovaj problem. Iako i Alijansa i YUCOM već dugo sarađuju sa raznim institucijama po pitanju smanjenja nasilja i diskriminacije, najlošiju saradnju na primer GSA upravo ima sa Ministarstvom prosvete koje godinama unazad negira postojanje vršnjačkog nasilja i nasilja uopšte, kao i mržnje prema određenim manjinskim grupama među učenicima", saopštavaju ove organizacije.

Komitet pranvika za ljudska prava zatražio je da se napad na profesora Ivana Janeša kvalifikuje kao delo iz mržnje. Dodaju i da je zabrinjavajuće to što je novosadska policija ovo delo kvalifikovala samo kao razbojništvo, a radi se i o razbojništvu i o nanošenju teških telesnih povreda.

Ove organizacije na osnovu dosadašnjeg iskustva ističu da pogrešno kvalifikovana dela obično vodi do blagih ili oslobađajućih kazni za nasilnike.

"To znači da bi ovo što se desilo u Novom Sadu trebalo okvalifikovati pravim imenom i reći da je to zločin iz mržnje, i videti ko sve snosi odgovornost za tako nešto. U prvoj liniji su naravno oni koji su počinili ovo delo, potom bi trebalo ispitati odgovornost i škole i svih onih koji bi trebalo da se bave maloletnicima, njihovim razvojem, kakve su oni to poruke primali pa su odlučili da se na ovako brutalan način se obračunaju sa nekim ko je u ovom slučaju bio očigledno bespomoćan", kaže za B92 Milan Antonijević iz YUCOM-a.

GSA i Jukom podsećaju Ministarstvo unutrašnjih poslova i Republičko javno tužilaštvo i sudske organe da je krajem 2012. godine došlo do promene Krivičnog zakonika, kada je uveden član 54a, koji propisuje da će, ukoliko je neko krivično delo učinjeno iz mržnje zbog pripadnosti rasi i veroispovesti, nacionalne ili etničke pripadnosti, pola, seksualne orijentacije ili rodnog identiteta drugog lica, tu okolnost sud ceniti kao otežavajuću okolnost, osim ako ona nije propisana kao obeležje krivičnog dela.

Zato od nadležnih organa traže da se napad na profesora u Novom Sadu kvalifikuje na adekvatan način kao delo iz mržnje i da se prestane sa praksom blagog kažnjavanja za ovakva i slična počinjena krivična dela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: