Rusija na putu da ubedi Damask

Sirijski ministar inostranih poslova pozdravio je predlog Rusije da Sirija stavi zalihe svog hemijskog oružja pod međunarodnu kontrolu, javlja BBC.

Izvor: Beta, BBC

Ponedeljak, 09.09.2013.

17:41

Default images

O tom pitanju su Džon Keri i Sergej Lavrov razgovarali danas telefonom, izjavila je portparolka Stejt departmenta.

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu da njegov komentar da bi sirijski režim mogao da izbegne vojni napad SAD ukoliko, u roku od nedelju dana, preda svoje hemijsko oružje, nije predstavljao predlog, već je bio retorički.

Keri je, takođe, izrazio "ozbiljan skepticizam", kada mu je Lavrov ponudio da razmotri predlog Rusije, rekavši da će SAD uzeti u obzir svaki ozbiljan predlog, ali da to ne sme da bude razlog za usporavanja napora Bele kuće da obezbedi podršku Kongresa za odobrenje upotrebe sile protiv Sirije, saopštio je neimenovani visoki zvaničnik SAD.

Ranije je javljeno da će Rusija pokušati da ubedi vlasti u Damasku da zalihe hemijskog oružja stave pod međunarodnu kontrolu kako bi se izbegao napad SAD na Siriju.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je to rekao nekoliko časova pošto je državni sekretar SAD Džon Keri poručio da režim sirijskog predsednika Bašara al-Asada može rešiti krizu zbog upotrebe hemijskog oružja, tako što će predati kontrolu nad "svakim komadom" tog oružja u roku od nedelju dana.

Keri je rekao da ne veruje da je Asad spreman da to uradi, a Lavrov, koji je danas u Moskvi razgovarao sa šefom sirijske diplomatije Validom Mualemom, naveo je da će Moskva pokušati da ubedi sirijski režim.

"Ako će uspostavljanje međunarodne kontrole nad hemijskim oružjem u toj zemlji omogućiti izbegavanje napada, odmah ćemo početi da radimo s Damaskom", rekao je Lavrov.

On je dodao da će Moskva pozvati sirijsko rukovodstvo ne samo da se skladišta s hemijskim oružjem stave pod međunarodnu kontrolu, već i da se uništi to oružje i da se Damask potpuno pridruži međunarodnoj Konvenciji o zabrani hemijskog oružja iz 1993.

Lavrov je rekao da je već predao predlog Mualemu i da očekuje brz i pozitivan odgovor.

Mediji su ranije izvestili da je ruski predsednik Vladimir Putin, koji je o Siriji prošle nedelje razgovarao s američkim predsednikom Barakom Obamom tokom samita Grupe 20 u Sankt Peterburgu, nastojao da postigne dogovor kojim bi Asad predao kontrolu nad hemijskim oružjem.

Lavrov je prethodno danas negirao da Rusija nastoji da se postigne sporazum "iza leđa sirijskog naroda".

Obama je, posle optužbi iz SAD da su Asadove snage napadom hemijskim oružjem u avgustu ubile više od 1.400 ljudi, rekao da je on za napad na Siriju, ali je tražio od Kongresa da odbori intervenciju. Britanski premijer Dejvid Kameron pozdravio je danas predlog Rusije da Sirija stavi svoje hemijsko oružje pod medjunarodnu kontrolu kako bi se izbegla američka vojna intervencija.

"Ako bi se to desilo, to bi bilo veoma dobrodošlo", rekao je Kameron parlamentarcima.

"Ako bi Sirija stavila svoje hemijsko oružje van upotrebe, pod medjunarodno nadgledanje, to bi jasno bio veliki korak napred i to bi trebalo ohrabriti", dodao je Kameron.

I Generalni sekretar UN Ban Ki Mun rekao je da će možda zatražiti od Saveta bezbednosti UN da zahteva od Sirije da smesti svoje hemijsko oružje na odredjene lokacije, odnosno zone, gde bi ono pod nadzorom UN moglo da bude uništeno.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da se nada da će, posle ove ponude Rusije, uslediti akcija i da to nije samo način da se kupi vreme.

"Rusija je danas iznela interesantan predlog kojim se prvi put Sirija poziva da stavi svoje hemijsko naoružanje pod međunarodnu kontrolu", rekla je Merkel nemačkoj televiziji. Ona je istakla da se nada da će, posle ove ponude, "uslediti akcija" i da to nije bio način da se "kupi vreme", prenela je agencija AFP.

Stejt department: Razmotrićemo predlog Rusije, skeptični smo

Foto: Beta/AP, arhiva
Američki zvaničnici će pažljivo pregledati predlog da Sirija preda svoje hemijsko oružje pod međunarodnu kontrolu kako bi izbegla vojnu intervenciju SAD, izjavila je danas portparolka Stejt departmenta.

SAD će razmotiri predlog ministara spoljnih poslova Rusija i Sirije s "ozbiljnim skepticizmom" zato što bi se on mogao svesti na taktiku odugovlačenja, rekla je portparolka Meri Harf.

Ona je dodala da je Sirija u prošlosti uporno odbijala da uništi svoje zalihe hemijskog oružja.

Savetnica za bezbednost američkog predsednika Suzan Rajs izjavila je da eventualna vojna intervencija u Siriji neće biti slična intervenciji na Kosovu 1999. Rajsova je rekla da će biti "limitirana i precizna akcija".

Bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je da bi ruski plan da Sirija preda svoje hemijsko oružje bio "važan korak" i upozorila Moskvu da mora iskreno pomoći međunarodnim naporima da se ublaži sirijska kriza.

Sukob SAD i Rusije oko Sirije i u IAEA

Predstavnici Rusije i SAD sukobili su se danas oko Sirije i na sastanku Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) - Moskva traži brzu procenu nuklearnih rizika u slučaju napada SAD na Siriju, dok su američki zvaničnici tvrdili da to nije u nadležnosti te agencije Ujedinjenih nacija.

Spor na otvaranju ovonedeljnog zasedanja IAEA u Beču zasenio je uobičajenu temu - sporni nukealrni program Irana. Zapad optužuje Teheran da razvija nuklearni program radi atomskog oružja što Iran negira.

Šef IAEA Jukija Amano jutros nije imao ništa novo da izvesti o iranskom programu, pa je sastanak bio usredsređen na zahtev Rusije, koji je podržala Kuba, i odbijanje SAD.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova u pismu Amanu 5. septembra je izrazilo zabrinutost i upozorilo na "katastrofalne" posledice ako bi nuklearni reaktor blizu Damaska koji služi u istraživačke svrhe, bio pogođen.

IAEA je prošle nedelje pristala da razmotri procenu te opasnosti, a ruski izaslanik je u četvrtak rekao da je potrebno hitno delovanje.

Američki predstavnik je međutim rekao da ta agencija nema osnov za istragu te vrste pošto to nije u njenom mandatu.

Rasprava se usijala popodne pošto je predstavnik Rusije ponovo zahtevao delovanje IAEA, dok je Velika Britanija podržala SAD.

Amano je novinarima rekao da nuklearni reaktor u Siriji ima oko jedan kilogram visoko obogaćenog uranijuma, dok je za oružje potrebno 25 kilograma. Stručnjaci kažu da bi ta količina u reaktoru mogla da emituje radijaciju samo u relativno maloj oblasti, ali i dovode u pitanje mogućnost da reaktor bude pogođen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: