Josipović: S Nikolićem i o Vukovaru

Zagreb -- Predsednik Josipović kaže da je spreman otvoreno da razgovara o svemu s predsednikom Nikolićem, pa i o problemima oko postavljanja dvojezičnih tabli u Vukovaru.

Izvor: Beta
Podeli

"Pravi dijalog i iskrena želja da se poprave odnosi moraju počivati na otvorenosti. Kao što sam spreman predsedniku Nikoliću reći što smeta meni i hrvatskim građanima, moram biti spreman da čujem i obratno", rekao je Josipović na pitanje hoće li događaji u Vukovaru uticati na njegov najavljeni susret sa srpskim predsednikom u Beogradu idućeg meseca.

On je, u intervjuu Hrvatskoj radio-televiziji, naglasio da se i sa susedima, kao i unutar Hrvatske, mora razgovarati o onome što međusobno smeta.

"Bitno je da pobedimo strah kada je reč o Hrvatima koji traže svoja prava u Srbiji, ali i kada se traže prava za Srbe i druge u Hrvatskoj", dodao je hrvatski predsednik.

Josipović je rekao da događaji u Vukovaru poslednjih sedam dana pokazuju da konsenzus u društvu prema nacionalnim manjinama očito nije onakav kakvim se činio. Zbog toga predlaže novu, javnu raspravu da bi se, kako je rekao, ponovo raspravio fundamentalni odnos prema nacionalnim manjinama. On je predložio da se u raspravu uključe svi učesnici društva, od Vlade do banitelja, Vukovaraca i nacionalnih manjina.

"Ovu situaciju treba rešiti tako da niko iz te priče ne izađe poražen ni povređen. Ovo je prilika pokazati kako je hrvatsko društvo dovoljno snažno da nađe dogovor o temeljnim pitanjima. To je nešto na čemu se očito duže nije radilo, ali ne vidim nečiju, konkretnu individualnu krivicu za to", rekao je Josipović i ponovio da ne treba skidati postavljene dvojezične table.

Hrvatski predsednik je dodao da bi voleo da se tema dvojezičnosti u Vukovaru ne koristi za politička prepucavanja, već za postizanje rešenja kojim će svi biti zadovoljni.

Protest zbog postavljanja dvojezičnih tabli nastavljen je i danas okupljanjem u Bogdanovcima kod Vukovara.

strana 1 od 145 idi na stranu