Večernji: Srbima sleduje ćirilica

Zagreb -- Prema rezultatima popisa, u Vukovaru živi više od jedne trećine Srba, što im obezbeđuje ustavno pravo na upotrebu srpskog jezika i pisma, piše Večernji list.

Izvor: Tanjug
Podeli

Hrvatska vlada je ipak odlučila da to pravo primeni tek osam i po meseci kasnije, piše zagrebački “Večernji list”.

List stoga smatra da se probuđena empatičnost opozicione Hrvatske demokratske zajednice prema Vukovaru i vreme reakcije vladajuće Socijaldemokratske partije mogu tumačiti kao “političko profiterstvo, koje ne mari za istinske vrednosti”.

"Šta je SDP čekao i zašto su odjednom odlučili beskompromisno da sprovode zakon baš u Vukovaru, gde, kako se tvrdi, žrtve već 22 godine trpe bezakonje i ignoranciju pravne države?", pita list i ističe da je reč o licemerstvu vlasti i opozicije, koja je bila kreator pomenutog propisa.

List, naime, smatra da bi zbog činjenice da, kako tvrdi, većina Srba u Hrvatskoj, pa i deo Srba u Vukovaru, maternjim jezikom smatraju hrvatski, a ne srpski, te latinicu kao pismo, a ne ćirilicu, trebalo postaviti pitanje ne bi li vukovarske Srbe trebalo pitati žele li oni uopšte da se ćirilica uvede u službenu upotrebu.

Ističe se da, što se srpskog jezika tiče, 22 odsto Vukovaraca se na popisu 2011. izjasnilo da im je maternji jezik srpski, 72,77 odsto hrvatski, s tim da se 57,37 odsto Vukovaraca izjasnilo kao Hrvati) pa se, kako se navodi list, može pretpostaviti i da latinicu smatraju svojim pismom.

Podseća se da, prema Ustavnom zakonu, nacionalne manjine stiču pravo na ravnopravnu upotrebu svoga jezika i pisma kada na području jedinice lokalne samouprave čine "najmanje trećinu stanovnika". Naoko banalno pitanje - šta je "trećina stanovnika" i kako se oni broje zakon ne definiše.

Prema zvanično objavljenim podacima u decembru prošle godine, u Vukovaru je, prema popisu iz 2011. bilo 27.683 stanovnika, od kojih su se 9654 izjasnila da su Srbi (34,87 odsto), što je 427 Srba više nego što je potrebno za sticanje prava na ravnopravnu upotrebu srpskog jezika i ćirilice.

A do čega bi dovelo novo prebrojavanje, pita list koji smatra da ono ne bi imalo smisla. Jednako je, dodaje se, besmisleno i insistiranje na izmeni udela nacionalnih manjina, jer rešenje s trećinom stanovnika nije se pokazalo problematičnim u drugim sredinama.

"Jezici i pisma nacionalnih manjina deo su našeg nacionalnog blaga. O vukovarskim emocijama treba voditi računa, ali Vukovar baš zbog svoje žrtve nikad ne bi smeo biti argument za obespravljivanje ili umanjivanje ičijih prava”, navodi “Večernji list”.

strana 1 od 145 idi na stranu