U KCS 142 obolela od groznice

Beograd -- Broj obolelih koji su zaraženi virusom groznice Zapadnog Nila povećan je na 142 u Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije.

Izvor: Tanjug
Podeli

Direktor ove ustanove prof. dr Dragan Delić je rekao da je tokom vikenda primljeno još nekoliko pacijenata čija klinička slika liči na groznicu Zapadnog Nila i dodao da se za novoprimljene čekaju potvrde Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".

U Srbiji je, prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", na kraju prošle sedmice bilo 148 zvanično potvrđenih slučajeva ove zaraze, koju prenose komarci, i 18 smrtnih ishoda koji mogu da se dovedu u vezu sa njom.

Od svih obolelih, 112 osoba ima ili su imale kliničku sliku meningitisa (zapaljenja moždane opne), encefalitisa (upale mozga) ili meningoencefalitisa. Od njih 144, koji su bili na bolničkom lečenju, 72 su otpuštena iz bolnice.

Dr Delić je ranije objasnio da su najugroženije osobe starije od 50 godina, koje već imaju slabiji imunitet i pate od hroničnih zdravstvenih oboljenja, među kojima su hipertenzija, dijabetes, poremećaj srčanog ritma, neurološka oboljenja...

On je upozorio da je širenje virusa groznice Zapadnog Nila moguće sve dok su aktivni komarci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 175 idi na stranu