"Snažan odgovor na hemijsko oružje"

Vilnjus -- Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton pozvala je u Vilnjusu na "jasan i snažan odgovor" na upotrebu hemijskog oružja u Siriji.

Izvor: Tanjug
Podeli

Eštonova je, posle sastanka šefova diplomatija zemalja članica EU u prestonici Litvanije, rekla da se 28 zemalja Unije složilo da, po svemu sudeći, raspoložive informacije ukazuju na čvrst dokaz da je sirijska vlada izvela hemijski napad 21. avgusta u predgradju Damaska.

"Želimo da vidimo jasan i snažna odgovor", istakla je Eštonova, prenele su agencije.

Kako je navela agencija AP, zemlje članice EU su se složile da bi, pre pokretanja moguće vojne intervencije, trebalo sačekati izveštaj inspektora UN.

Novinarima se, posle sastanka, obratio i francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus, prenoseći zajedničku poziciju zemalja EU. Fabijus je, takodje, rekao da sve ukazuje na činjenicu da je za napad hemijskim oružjem prošlog meseca odgovoran sirijski režim.

Šefovi diplomatija zemalja članica EU sastali su se na dvodnevnom skupu u Vilnjusu da bi postigli zajednički stav o tome kako da odgovore na navode da je sirijski režim upotrebio hemijsko oružje.

Drugog dana sastanka u Vilnjusu, skupu se pridružio i državni sekretar SAD Džon Keri, čije je prisustvo ocenjeno u Briselu kao "dragocena prilika za razmenu mišljenja o ključnim pitanjima".

Šefovi diplomatija zemalja EU pozvali su ranije danas Sjedinjene Države da odlože eventualni vojni udar na Siriju, dok inspektori Ujedinjenih nacija ne objave izveštaj o napadu hemijskim oružjem, koji je navodno prošlog meseca u Damasku izvršio režim sirijskog predsednika Bašara al-Asada.

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je da će ovaj zahtev preneti svojim kolegama iz administracije predsednika Baraka Obame, dok je visoki zvaničnik Stejt departmenta, koji je prisustvovao sastanku u Viljnusu, kazao da je Keri jasno istakao da SAD još nisu donele nikakvu odluku koja bi trebalo da sačeka.

strana 1 od 479 idi na stranu