"Srbe na vrbe" u Dubrovniku

Na zgradi pravoslavne crkve u Dubrovniku jutros su osvanuli uvredljivi grafiti, uz ustaška obeležja, a na ulazu u grad ispisano je "Stop ćirilici u Vukovaru".

Izvor: Beta

Utorak, 03.09.2013.

11:02

Default images

Kako piše Dubrovački dnevnik, na zgradi Srpske pravoslavne crkve Svetog Blagoveštenja, uz ustaška obeležja, ispisano je i "Srbe na vrbe", kao i uvrdljivi grafit na račun hrvatskog ministra policije Rajka Ostojića.

Ova pravoslavna crkva izgrađena je 1877. i nalazi se u istorijskom jezgru grada.

Na ulazu u grad takođe je osvanuo natpis "Stop ćirilici u Vukovaru. Opet će se gusta magla spustiti", a išarani su i mnogi drugi delovi grada.

Jedna Dubrovčanka rekla je da je ogorčena zbog neprimerenih natpisa i da tom gradu ne priliči da seje mržnju, piše Dubrovački dnevnik.

Podseća se da su grafiti ispisani posle jučerašnjih protesta u Vukovaru zbog uvođenja dvojezičnih natpisa na javnim ustanovama.

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić je najoštrije osudio šovinističke poruke koje su osvanule ispisane na Pravoslavnoj crkvi u Dubrovniku.

"Dubrovnik to nije, a autori tih skandaloznih grafita teško se mogu smatrati Dubrovčanima i nikako nisu deo dubrovačkog duha tolerancije, razumevanja i uzajamnog poštovanja koji se medju ljudima na ovoj hridi razvijao vekovima", poručio je Vlahušić u saopštenju.

On je istakao da ga "čudi takav primitivan čin netolerancije, kakvog u Dubrovniku nije bilo ni tokom Domovinskog rata, niti u teškim poratnim vremenima".

Dubrovnik je bio i ostaće multikulturalan i multikonfesionalan grad u kojem sve verske i nacionalne manjine vekovima žive u složnim i prijateljskim odnosima, naveo je on.

"Zato se nadam da će u najkraćem roku pravosudne i policijske službe pronaći i najstrožije kazniti krivce koji su bezumnim činom uvredili sve ono na šta smo u Dubrovniku najviše ponosni", poručio je gradonačelnik Vlahušić, prenosi agencija Hina.

I u Zadru poruke mržnje prema Srbima

U Zadru su danas, na dva mesta, osvanuli plakati s porukama mržnje prema Srbima, u vezi sa postavljanjem dvojezičnih natpisa u Vukovaru, ali su brzo uklonjeni.

U Tuđmanovoj ulici, na ogradi zadarske Fabrike hleba, nedaleko od stanice saobraćajne policije, tokom noći okačen je transparent s porukom mržnje prema srpskoj nacionalnoj manjini. Na transparentu je latinicom napisano "Evo Vam ćirilice", a ćirilicom "Ubi Srbina!"

U zadarskoj policiji su potvrdili da je plakat brzo uklonjen.

Kako je objavila agencija Hina, prema nezvaničnim saznanjima, plakat sa sličnim porukama mržnje jutros je osvanuo i na zadarskom bedemu, u Parku Vladimira Nazora, ali je do dolaska policije već bio uklonjen.

U Dubrovniku su se jutros, takođe, pojavili šovinistički grafiti, od kojih se jedan - "Srbe na vrbe", nalazi na zidu Pravoslavne crkve Svete blagovesti.

Drugi uvredljivi grafit osvanuo je u najvećem dubrovačkom naselju Mokošici. Takođe, na tunelu na istočnom ulazu u Dubrovnik pojavio se
transparent s natpisom "Stop ćirilici u Vukovaru", prenela je ova agencija.

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić je najoštrije osudio šovinističke poruke koje su osvanule ispisane na Pravoslavnoj crkvi u Dubrovniku i na ulazu u taj poznati hrvatski turistički centar.

Poruke nacionalističke mržnje pojavile su se u znak podrške protestima koji su se u Vukovaru održavali juče i danas zbog postavljanja dvojezičnih tabli - na latinici i ćirilici, na zgradama državnih institucija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

107 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: