VU: Postavljene dve ćirilične table

Na još dve zgrade državnih tela u Vukovaru poslepodne su postavljene table s natpisima na latiničnom i ćirličnom pismu koje čuvaju jake snage bezbednosti.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 02.09.2013.

19:58

Default images

Dvojezične table postavljene su na zgradama Zavoda za zapošljavanje i Hrvatskog zavoda za panzijsko osiguranje, javili su večeras hrvatski mediji.

Lokalni mediji izveštavaju da su ispred tih zgrada jake policijske snage pod punom opremom.

Četiri interventna policijaca lakše su povređena jutros u koškanju s demonstrantima koji se protive dvojezičnosti u Vukovaru.
Foto: Beta/Hina
U organizaciji Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara, silom su skinute table sa zgrada Porezne uprave, policije i državne uprave.

Demonostranata je bilo oko 100.

Više demonstranata je privedeno, a predstavnici Štaba zatražili su večeras od policije da hitno pusti privedene.

Vlast u Hrvatskoj oštro je osudila nerede u Vukovaru, a Vlada je u saopštenju ocenila da je reč o "šovinističkom nasilju".

Predsednik Josipović izjavio, povodom današnjih događaja u Vukovaru, da se zakon mora poštovati i da se mora uložiti dodatni napor da ne bude nasilja i tenzija.

I zaštitnik građana Lora Vidović ocenila je da su neki današnji događaji u Vukovaru širenje mrženje i podsticanje nasilja. Policija nije udovoljila zahtevima demonstranata da iz pritvora pusti ranije privedenu petoricu njihovih članova zbog nasilnog uklanjanja tabli sa dvojezičnim natpisima, javljaju hrvatski elektronski mediji, dodajući da je blizu 300 demonstranata nastavilo protest pred policijskom zgradom.

U zgradi Policijske uprave vukovarsko-sremske predveče su održani pregovori policije i demonstranata, ali su ubrzo i završeni bez uspeha, pa privedeni ostaju u policiji, navodi agencija Hina.

Nezvanično, u pritvoru su zadržana tri Vukovarca i dva Vinkovčanina.

Jedna osoba je privedena zato što je razbila dvojezičnu tablu na zgradi Policijske stanice u Vukovaru.

Hina izveštava da su na vukovarskim ulicama raspoređene jake policijske interventne snage iz Vukovara i Vinkovaca i drugih policijskih uprava.

Agencija navodi da je u 18 sati bio počeo sastanak "Stožera za obranu hrvatskog Vukovara", ali da je stotinak članova Stožera ubrzo prekinulo sastanak i krenulo prema zgradi policije.

Predstavnici Stožera najavili su da demonstranti ostaju pred zgradom policije do daljega i da je dogovoreno da će se sutra pre podne okupiti na centralnom vukovarskom trgu i odlučiti o daljim koracima.

Šovinističko nasilje u Vukovaru osudili su predsednik Srpskog nacionalnog veća i poslanik u hrvatskom Saboru Milorad Pupovac, predsednik Ivo Josipović i Vlada Hrvatske.

Hrvatski ministar uprave Arsen Bauk ocenio je da je postavljanje dvojezičnih natpisa na latiničnom i ćiriličnom pismu u skladu s ranijim najavama i dogovorima i da današnja zbivanja u Vukovaru imaju političke motive.

Podsetivši da su dvojezični natpisi postavljeni "tek na nekoliko mesta", dodao je da se primena odredbi Ustavnog zakona uvodi postupno i u skladu sa popisom stanovništva 2011. godine, prema kojem Srbi čine 33,3 posto ukupnog stanovništva Vukovara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: