Vukovar: Čekićem po ćirilici

U Vukovaru bezuspešno pokušano postavljanje tabli ispisanih ćiriličnim i latiničnim pismom. Protivnici dvojezičnosti čekićem razlupali nove table.

Izvor: Tanjug, index.hr

Ponedeljak, 02.09.2013.

09:18

Default images

Na javnim ustanovama u Vukovaru jutros oko 6 h je počelo postavljanje dvojezičnih tabli, da bi nešto kasnije došlo do odlaganja, jer je postavljanje ometala grupa građana i predstavnika Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara.

Oni su prvo ispred zgrade Poreske uprave čekićem razbili i skinuli ploču, a potom su je uklonili i sa zgrade vukovarske policije.

"Na zgradu državne uprave pokušano je postavljanje ploča, ali zbog demonstranata postavljanje je odloženo i u ovom trenutku ne mogu reći hoće li biti i kada postavljene", potvrdio je Hini predstavnik vukovarsko-sremske Kancelarije državne uprave Goran Bošnjak, dok "Jutarnji list" precizira da su demonstranti nasrnuli na policajce i čekićem prvo razbili ploču ispred Poreske uprave.

Zagrebački dnevnik precizira da je oko 11 sati više od 50 demonstranata došlo pred zgradu Poreske uprave, ispred koje je stajalo sedam pripadnika interventne policije, među kojima i dve žene.
Beta-Hina
"Odjednom su nasrnuli na njih, saterali ih uz stakleni zid i čekićem razbili i skinuli sa zgrade dvojezične ploče s natpisom poreske uprave. Trajalo je to oko minut i po, nakon čega su se demonstranti povukli, kao i policajci od kojih je jedan u guranju zadobio povredu i povukao se držeći se za vrat, dok se jedna policajka bolno držala za rame", piše "Jutarnji".

Nakon što su skinuli ploču, nezadovoljni građani su krenuli prema zgradi Policijske stanice gde, prenosi Hina, dvadesetak policajaca nije uspelo da ih spreči u nameri da nasilno uklone ploču.

Predsednik Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić, nakon uklanjanja svih tabli sa ćiriličnim pismom, "raspustio je" demonstrante, čime je okončan današnji protest, ali je najavio da će se sutra ponovo okupiti ukoliko osvanu nove dvojezične ploče.

On je naglasio, kako prenosi Hina, da je Vukovar multietičan grad i da niko nikoga ne sprečava da postupke vodi na svom jeziku, da vadi dvojezična dokumenta..., ali da su dvojezične ploče "poniženje za Vukovar" i da u tom gradu "nisu prihvatljive".

Josić je poručio da će se, kako je i najavljivano, dvojezične ploče u Vukovaru skidati i ubuduće i upozorio sve hrvatske političare da "dobro razmisle" i da "dobro paze šta rade".

Podsetimo, Ustavni zakon o zaštiti prava nacionalnih zajednica i manjina Hrvatske nalaže da svaka nacionalna manjina koja čini više od trećine stanovništva neke lokalne samouprave ima pravo da na njenom jeziku i pismu budu postavljeni javni natpisi i oznake.

Prema poslednjem popisu stanovništva, u Hrvatskoj ima oko 20 opština i gradova u kojima pripadnici srpske manjine čine više od trećine stanovništva. Najveći otpor prema ćirilici prisutan je u Vukovaru i potiče uglavnom od stranaka desničarske orijentacije i udruženja veterana poslednjeg rata.

Ministar: Uklanjanje ploča politički motivisano

Beta Hina
S druge stranre, hrvatski ministar uprave Arsen Bauk smatra da je postavljanje dvojezičnih natpisa, latiničnim i ćiriličnim pismom, u skladu s ranijim najavama i dogovorima i da današnja zbivanja u Vukovaru imaju političke motive.

"S obzirom da je još 2009. Gradsko veće Vukovara glasovima HDZ-a, HSP-a, a takođe i SDSS-a kao tadašnjeg koalicionog partnera, uvelo dvojezičnost u Statut grada, onda smatram da sve ovo što se sada događa na neki način ima političke motive", rekao je Bauk.

Ministar veruje da će u sledećim danima i nedeljama "biti dovoljno vremena za političku raspravu" u vezi s postavljanjem dvojezičnih natpisa u Vukovaru.

Podsetivši da su dvojezični natpisi postavljeni "tek na nekoliko mesta", on je dodao da se primena odredaba Ustavnog zakona uvodi postupno i u skladu s popisom stanovništva 2011. godine, prema kojem Srbi čine 33,3 posto ukupnog stanovništva Vukovara.

Ministar očekuje da će Gradsko veće Vukovara dati svoj doprinos da se postupi "na jedan primeren način i uvede ravnopravna upotreba srpskog jezika i ćirilice na način kako to odgovara trenutku i svemu onome što je Vukovar prošao".

Povređena četiri policajca

Četiri policajca su povređena u protestu protiv postavljanja dvojezičnih tabli u Vukovaru, saopštila je policija.

Do završetka protesta u 12.20 niko od učesnika protesta nije priveden, prenose lokalni mediji.

Prema policijskim informacijama, povređena su dva policajca i dve policajke kada su demonstranti sa zgrada Poreske uprave, policije i zgrade državne uprave silom skidali jutros postavljene table ispisane i latiničnim i ćirličnim pismom.

Iz Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara najavili su na konferenciji za novinare da će: "Vukovar do petka proključati".

Po poslednjem popisu stanovništva, u Hrvatskoj ima oko 20 opština i gradova u kojima pripadnici srpske manjine čine više od trećine stanovništva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

237 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: