URS, ne može da se peva ista pesma

Beograd -- U Skupštini Srbije vodila se oštra polemika između premijera Ivice Dačića i poslanika URS-a Mlađana Dinkića ali i sa poslanikom DS-a Draganom Šutanovcem.

Izvor: B92, Beta, Tanjug Beograd
Podeli

Dačić kaže da vlada ne bi opstala da je u njoj ostao URS. On je dodao i da, ako je nešto dobro uradio u rekonstrukciji, onda je to predlog da se "raščiste računi".

"Neke se istine moraju saopštiti - ova vlada nije mogla više da ostane u ovom formatu i ne bi opstala da je ostao URS. Ako ja mislim pogrešno, tu su drugi koalicioni partneri da me razuvere, a pošto me nisu razuverii, ta odluka je doneta", rekao je Dačić u parlamentu, gde se vodi debata o izboru novih članova vlade.

Premijer je naglasio da više neće da se bavi URS-om, ali i naglasio da se nijednom nije poneo nekorektno prema toj stranci.

"Ja vam želim puno sreće, šta god da budete radili, jer ne verujem da ćemo se sretati u parlamentu, želim vam sve najbolje, a u političkom smislu verujem da je to prošlost", rekao je Dačić i poručio da vlada nema vremena i da mora da ide dalje.

"Pišite samo, hvatajte beleške, vi i Mlađan Dinkić, nisam vas samo ja izbacio iz vlade, ako mislite da vas ja ne volim, a Vučić voli, samo vi mislite tako i dalje. Ako nešto mislim da sam dobro uradio u toj rekonstrukciji, to je što sam predložo da se raščiste računi", podvukao je premijer.

On je odbacio i primedbe opozicije o problemima u Simpu i podsetio poslanike DS-a, a pre svih Dragana Šutanovca da je on nekada sedeo u UO Simpa, kao i da je čelnik te kompanije Dragan Tomić bio dobar svima u predizbornoj kampanji.

On je to izjavio reagujući na izlaganje poslanice URS Snežane Stojanović Plavšić, koja je rekla da "Srbija ima premijera koji nije uspeo da harmonizuje tim koji vodi i da ga dovede do rezultata i da zato nema prava da još jednom traži mandat".

Dačić je poručio da ne ocenjuje on učinak URS-a već to čini narod i upitao: "Ako ste toliko dobro radili kao stučnjaci, kako ste tako malo osvojili na izborima?"

"Želim stručnjake u vladi da zamolim - nemojte da budete takvi eksperti kao što su oni bili, million ljudi je posle 2000. godine ostalo bez posla, trećina privatizacije je poništena, radnike smatraju za statističku grešku", naveo je Dačić i poručio poslanicima URS da slobodno zapisuju ono što govori.

Dodao je da nije bilo nijedne sednice vlade a da nije bilo po desetak ubacivanja u dnevni red i pri tome se Dinkić nije konsultovao o odlukama koje je donosio, pored ostalog i o odluci o ukidanju naknade za nezaposlene…

"Ja sam predložio da budete članovi vlade, a sada sam predložio da više ne budete, to je politika. Dinkić je rekao da će završiti mandat tako što će uspostaviti nultu toleranciju. Pa što ga nije počeo tako, što tako nije bio odlučan u svim ovim godinama u drugim stvarima?”, upitao je Dačić poslanike URS i primetio "da ne može da se peva ista pesma, jer se promenilo vreme, a da URS peva istu staru pesmu".

Dačić je poslanicima URS rekao i da, slušajući njih, stiče utisak, da je Dinkić doveo šeika, a u stvari je odradio tehnički deo posla.

"Koliko znam, Vučić je sa njim uspostavio komunikaciju i prijateljski odnos koji je omogućio da dođe do poslovnog odnosa, nije korektno prema Vučiću", rekao je Dačić.

strana 1 od 192 idi na stranu