"Imamo nove dokaze protiv Sirije"

Vašington -- Državni sekretar SAD Džon Keri izjavio je danas da SAD imaju nove dokaze da je sirijski režim koristio nervni gas sarin protiv svog naroda.

Izvor: B92, USA TODAY
Podeli

Keri je izjavio za CNN da su SAD primile uzorke kose i krvi za koje je test pokazao da imaju tragove sarina, smrtonosni agens koji je razvijen u Nemarkoj tridesetih godina, prenosi USA Today.

Keri je rekao da će najnoviji dokazi dodatno pojačati poziv predsednika Obame da Kongres odobri akciju u Siriji. "Verujem da će razlozi za akciju biti jači iz dana u dan".

Bela kuća je zvanično zatražila od američkog Kongresa da odobri upotrebu vojne sile protiv režima sirijskog predsednika Bašara el-Asada, javile su agencije.

U subotu je u svom obraćanju predsednik Amerike Barak Obama rekao da SAD treba da napadnu Siriju, ali da će za to sačekati odobrenje Kongresa.

U Beloj kući se razmatraju tri scenarija za napad na Siriju - uspostavljanje zone zabrane leta, napad raketama i pojačana isporuka oružja ustanicima, prenosi Dojče vele.

Vojno politički analitičar Aleksandar Radić rekao je za B92 da će vrlo verovatno doći do intervencije u Siriji i da će SAD dejstvovati sa distance.

U subotu je, gostujući u vestima TV B92, novinar nedeljnika Vreme, Momir Turudić, ocenio da će kongresmeni verovatno potvrditi napad na Siriju, i da će ta akcija početi za nekoliko dana.

strana 1 od 479 idi na stranu