Tri scenarija za Siriju

U Beloj kući se razmatraju tri scenarija za napad na Siriju - uspostavljanje zone zabrane leta, napad raketama i pojačana isporuka oružja ustanicima.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 01.09.2013.

15:30

Default images

Kako prenosi Dojče vele, prva opcija predviđa uspostavljanje zone zabrane leta. To podrazumeva da će Amerikanci iznad određenih područja u Siriji onemogućiti preletanje bombardera i helikoptera vojske predsednika Bašara el Asada. Na taj način Asadova vojska više ne bi bila u poziciji da iz vazduha vrši napade na ustanike i sirijsku opoziciju.

Za pobunjenike bi to bila velika pomoć, smatra Hans-Joahim Šmit iz hesenske Fondacije za mir i istraživanje ratnih konflikata.

Da bi uspostavili zonu zabrane leta, Amerikanci moraju da neutrališu sirijsku protivvazdušnu odbranu, ističe Pol Rodžers, ekspert za bezbednost britanskog trusta mozgova "Oksfordska istraživačka grupa" (Oxford Researć Group).

"To bi moglo da bude veoma skupo, a, pre svega, opasno, zato što je Rusija Siriji obećala isporuku modernih sistema za protivvazdušnu odbranu", smatra Rodžers.

Hans-Joahim Šmit primećuje: "Ako ih Rusija zaista isporuči, Amerikanci u tom slučaju imaju ozbiljan problem."

Šmit smatra da je manje verovatan scenario da će se SAD odlučiti za zonu zabranjenog leta:"To bi Amerikance uvuklo dublje u konflikt, a to američka administracija ne želi."

Pored toga, za to je potrebna i saglasnost Saveta bezbednosti UN i sasvim je sigurno da će Kina i Rusija biti protiv.

Druga opcija vojne intervencije bila bi napadi raketama.

Ekspert Rodžers podseća da takve rakete pogadjaju cilj sa maksimalnim odstupanjem od 20 metara.

"Deset takvih raketa na jedan cilj imalo bi i efekat zastrašivanja", smatra Rodžers. Tako bi mogli da se unište vojni ciljevi kao što su aerodromi, čime bi se oslabila vojna eskadrila Asadovog režima.

SAD imaju nekoliko razarača i podmornica u Sredozemlju, sa kojih bi mogli da se pokrenu takvi napadi. U tom slučaju, sirijski vojni avioni ne bi mogli da poleću, ali bi se piste mogle brzo popraviti.

Hans-Joahim Šmit smatra da je ta opcija najverovatnija. To bi, prema njegovom mišljenju, bio efektivan, ali ograničen napad, u koji Amerikanci ne bi duboko ulazili.

Treća opcija bila bi pojačana isporuka oružja ustanicima. Amerikanci zvanično ne isporučuju oružje sirijskoj opoziciji, ali preko Turske i Jordana oružje i municija stižu, što finansiraju Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Hans-Joahim Šmit smatra da je ta opcija manje verovatna, jer za moderno američko oružje pobunjenici moraju da budu i dobro obučeni.

Podsetimo, nakon jučerašnje odluke predsednika SAD Baraka Obame, Bela kuća je sinoć zvanično uputila Kongresu nacrt rezolucije kojim se odobrava intervencija u Siriji.

Državni sekretar SAD Džon Keri izjavio je danas da SAD imaju nove dokaze da je Sirijski režim koristio nervni gas sarin protiv svog naroda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: