"Napad moguć za nekoliko dana"

Kongresmeni će verovatno potvrditi napad na Siriju, i mislim da će ta akcija početi za nekoliko dana, ocenjuje za B92 novinar nedeljnika Vreme Momir Turudić.

Izvor: B92

Subota, 31.08.2013.

23:37

Default images

SAD su najveća vojna sila sveta, mislim da je malo verovatno da tako velika sila, koja već neko vreme priprema teren za intervenciju, i vojno i medijski, da bi se povukla, ocenjuje Turudić.

Na konstataciju da je britanski parlament sprečio akciju svoje zemlje, Turudić kaže da je u Britaniji bila više u pitanju unutrašnje-politička rasprava, ali, dodao je da Velika Britanija sledi SAD.

Osvrćući se na današnje obraćanje američkog predsednika javnosti, Turudić kaže da je njegova izjava bila dosta kontradiktorna, naročito u onom delu kada kaže da se napad može dogoditi "sutra, sledeće nedelje ili za mesec", a zatim ističe da će tražiti saglasnost Kongresa koji zaseda 9. septembra.

"Moguće je da će doći do konsultacija nešto pre, ali mislim da će do akcije doći za nekoliko dana jer je priprema gotovo završena. Atmosfera je takva da se taj napad očekivao svakog trenutka, pre 5. septembra, pre sastanka", kaže Turudić.

Na pitanje koliko se Obamina odluka da Amerika napadne Siriju uklapa sa činjenicom da je on dobitnik Nobelove nagrade za mir - a on pokreće novi rat, Turudić kaže da se spoljna politika jedne tako velike države ne menja tako lako. "Spoljni interesi velikih sila planiraju se decenijama unapred, ono što čini Obama, to nije samo njegova odluka, već odluka više faktora..."

Ocenjuje da će intervencija u Siriji trajati dugo i da će sigurno imati posledica i po region - Liban, Jordan, a da će teška izbeglička kriza pogoditi Tursku i Irak.

Na konstataciju da je Izrael podigao Gvozdenu kupolu, protivraketni sistem oko Tel Aviva, Turudić kaže da ne misli da će doći do prelivanja sukoba u tu zemlju.

"Podizanje borbene gotovosti Izraela je rutinska reakcija, za svaki incident koji se dešava u njegovom susedstvu", kaže Turudić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: