"NSA špijunirala i Al Džaziru"

Američka bezbednosna agencija NSA špijunirala je arapsku televizijsku kuću Al Džazira, javlja Špigl pozivajući se na dokumente u koje je imao uvid.

Izvor: B92, spiegel.de
Podeli

NSA je upala u zaštićenu komunikaciju i taj podvig se smatrao specijalnim uspehom, prenosi portal Špigla.

Ima smisla zašto je NSA bila zainteresovana za Al Džaziru, piše Špigl. Ova televizijska kuća sa sedištem u Katru objavljivala je audio i video poruke vođa Al Kaide više od 10 godina.

Prema dokumentima bivšeg agenta NSA Edvarda Snoudena, u koje je Špigl imao uvid, američku bezbednosnu službu interesovalo je da upadne u unutrašnju komunikaciju Al Džazire.

Jedan takav dokument, od 23. marta 2006. godine, otkriva da je "Centar za analizu mreže", odeljenje NSA, uspeo da pristupi i čita komunikaciju "interesantnih meta", koje su bile specijalno zaštićene u sistemu ove informativne kuće. Dokumenti pokazuju i da zvaničnici NSA, nakon analiza, nisu bili zadovoljni "jezikom" korišćenim u komunikaciji.

Pored razbijanja rezervacija za letove ruske kompanije Aeroflot, "ulaženje" u Al Džazirinu internu komunikaciju navedeno je kao "značajan uspeh", pokazuju ta dokumenta. NSA je navela da su izabrane "mete" imale "visok potencijal kao obaveštajni izvori".

Šifrovane informacije prosleđene su dalje, odgovarajućim odeljenjima NSA na dalje analize, stoji u ovim dokumentima, u kojima nije objavljeno koliko dugo su špijunirani novinari ili menadžeri kuće, i da li je "nadzor" i dalje u toku.

Prethodna dokumenta, u koja je Špigl imao uvid, nisu precizirala da su i mediji bili špijunirani. Ali, kako se sve više informacija pojavljuje, obim međunarodnog nadzora telefoske i internet-komunikacije nastavlja da raste.

strana 1 od 446 idi na stranu