"Između rekonstrukcije i izbora"

Sklapanje nove vlade deluje kao "više od rekonstrukcije a manje od izbora", dok je dovođenje nestranačkih ličnosti dobar marketinški potez, kažu analitičari.

Izvor: B92

Subota, 31.08.2013.

14:44

Default images

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković kaže da nije sasvim uveren koliko će se "eksperti" snaći u resorima koje su dobili.

Navodeći da imena nisu toliko važna, on je istakao da je vlada dovođenjem nestranačkih ličnosti uputila poruku da se neće reprodukovati klasična partokratija, odnosno stranačka elita.

"Marketinški je dobro odrađeno to što je veliki broj nestranackih, ličnosti koje nisu direktno u strankama", rekao je Tanjugu Stojiljković i dodao da to može da doprinese ugledu vlade.

Međutim, pitanje je koliko će oni moći da urade, koliki je njihov kredibilitet, ali i koliko će u teškim socijalnim pregovorima dobiti podršku onih koji su ih izabrali, smatra Stojiljković.

Prema njegovim rečima, promenjeni sastav može da bude dobar i sa stanovišta smanjenja transakcionih troškova, jer se zna da što je više koalicionih partnera to je teže doći do jedinstva i troši se više energije i vremena.

Navodeći da je dobro što će novi ministri imati podršku premijera i vicepremijera Ivice Dačića i Aleksandra Vučića, Stojković poručuje da ostaje pitanje da li je to rekonstrukcija u pravom smislu, da li se sada grade kapaciteti za naredne dve ili tri godine ili se u rekonstrukciju ušlo, a da se nisu smanjili šumovi i otklonio rizik od izbora.

"Ako bude izbora sledeće godine onda priča o rekonstrukciji može da se svede na 'džabe smo krečili'", rekao je Stojiljković i dodao da ipak pretpostavlja da izbori nisu namera vlasti jer bi to, nakon temeljne rekonstrukcije, bilo prilično neozbiljno.

Ekspoze premijera Dačića vidi kao svaku političku slagalicu, odnosno kao skup svega što bismo voleli da čujemo sa naglašenim dobicima, a gurnutim na stranu rizicima ili ozbiljnim dugim rokovima koji su za to potrebni.

"Sve što je premijer rekao je jako prihvatljivo, ali ima svoju cenu i ima rokove. Po meni to je nešto za šta treba od pet do 10 godina", zaključio je Stojiljković.

Za novoformiranu Vladu Srbije koja je objedinila jake stranačke funkcionere, ljude iz ekspretskog tabora i popularne ličnosti, kao što su ministri sporta i kulture, ključno je koliko će imati vidljivih i proverljivih rezultata u rešavanju konkretnih problema, ocenio je danas politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

"Bez obzira na promenjen politički sastav i promenjene odnose moći, neće toliko biti važno odakle koji ministar dolazi, niti će biti posebno važno kakva su očekivanja političkih aktera koji čine vladu i kakva su očekivanja javnosti. Ključno za ovu vladu biće koliko će imati vidljivih i proverljivih rezultata", rekao je Stanković Tanjugu.

Ona će se, kako je naveo, suočiti sa sličnim ili gotovo identičnim problemima kao i prethodni kabinet, s tim što će imati manje resusrsa i manje vremena da pokaže šta i koliko može.

"Politički gledano, njeni ciljevi nisu značajno različiti od onih koje je imao prvi Dačićev kabinet, s tim što je ovde fokus stavljen na dva cilja - nastavak evropskih integracija i u tom kontekstu rešavanje kosovskog problema i socijalno ekonomski rad vlade gde će se kriti najveći politički i socijalno ekonomski izazovi", rekao je Stanković.

Navodeći da je u ovom trenutku teško predvideti šta će činiti novi ministri, on je napomenuo da će glavni test za ovu vladu u socijalno ekonomskoj sferi biti donošenje novog budžeta u meri u kojoj taj budžet bude odražavao i ekonomsku realnost Srbije i otvorio perspektivu nekog ekonomskog razvoja.

Za uspeh ove vlade, kako je naveo Stanković, biće važno da svoje kreativne potencijale usmeri na rešavanje na konkretnih problema i dnevno stranačku politiku koja se vodi preko medija stavi po strani.

"Dokle god bude postojala latentna mogućnost stranačkih sukoba u Vladi koji će se širiti u medijima dotle ta vlada neće biti posvećena svojim ciljevima i traganju za rešenjima za nagomilane probleme", naglasio je analitičar.

On je napomenuo da rekonstruisana vlada neće imati problema sa većinom u parlamentu jer i posle izlaska URS-a vladajuća koalicija ima većinu, kao i da može očekivati podršku stranaka iz opozicionih klupa kada su u pitanju odluke koje se tiču državne politike i nastavka evropskih integracija.

Pravi izazov će biti borba protiv korupcije i socijalno ekomomska pitanja gde nema mnogo manevarskog prostora, zaključio je Stanković.

Politički analitičar Vladimir Goati smatra da je svrha promena u vladi overa snage Srpske napredne stranke, a zatim i "eliminisanje" URS-a, a za nove ministre, kaže, nije u prilici da da bilo kakvu ocenu budućeg rada, jer većina nikad nije obavljala te funkcije.

Izuzetak je, prema njegovom mišljenju Ivan Tasovac, jer, pretpostavlja, da njemu neće moći drugi da nameću mišljenje, zbog čega bi mogao da ostvari neki rezultat u ministarstvu kulture.

U Intervjuu Tanjugu Goati da je u ovom trenutku rad rekonstruisane vlade, odnosno novih ministra, potpuno neizvestan i da je o tome nemoguće sada dati ocenu, jer je došlo 11 novih ljudi od kojih većina nikad nije obavljali te funkcije.

Ocenjujući da može da se desi da rekonstruisana vlada bude znatno gora nego prethodna, koja je, kako kaže, hvatala ritam, prilagođavala se i adaptirala, ali i uspela da koordinira akcije, Goati je u intervjuu Tanjugu rekao i da je ekspoze premijera opširan dokument, ali bez lkonkretnih elemenata i etapnih ciljeva.

"On može da bude ukoričen za sve sledeće ekspozee, ali nedostaju konkretni elementi, etapnii ciljevi, otprilike se nazire da će se ekonomija pojaviti u prvom planu, a ne više pitanje Kosova, ali se ne vidi u kojim će to etapama ići", ocenio je Goati.

On zamera premijeru da je u ekspozeu previše načelno rekao da će sve biti bolje, ali da nije precizirano kada i u kojim će sve segmentima biti bolje, navodeći da je Dačić politički mudro izbegao da bude u bilo čemu konkretan, zbog čega je, kaže, ekspoze pun "montažnih elemenata".

Nešto konkretniji, prema njegovim rečima, bio je potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, koji je više govorio o tome da će na dnevni red doći borba za životni standard i pitanje javne administracije.

Goati smatra da je prava svrha promena u vladi ne da se zameni idealan "drim tim", već promena u odnosu snaga koalicionih partnera, odnosno potvrda nezadrživog jačanja SNS.

"Ako nije bilo jasno da je pravi čovek koji donosi odluke u vladi njen prvi potpredsednik sada više nema sumnji", rekao je Goati i dodao da je drugi cilj rekonstrukcije bilo "eliminisanje"URS-a jer se radilo o prevelikoj koaliciji.

Nestranačke ličnosti u vladi, kako kaže, prilično su "sumnjive", jer su izabrane voljom stranaka uz, kako tvrdi, prethodno jake i jasne dogovore.

"Jedini čovek koji štrči je (Ivan) Tasovac. Mislim da on ima unutrašnji naboj i da će se boriti za poboljšanje kulture. Ne liči mi na čoveka koji će se olako prepuštati autoritetu premijera ili zamenika da mu određuju mišljenje", rekao je Goati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: