Euleks: Na Kosovu 1.726 nestalih

Euleks će nastaviti da ulaže napore na rasvetljavanju sudbine nestalih na Kosovu i pomaganju pravosuđu u istragama, najavila je v.d. šefa Euleksa Žoel Vahter.

Izvor: B92

Petak, 30.08.2013.

13:11

Default images

Povodom Međunarodnog dana nestalih, koji se obeležava danas, v.d. šefice Euleksa izjavila je da se još 1.726 lica na Kosovu vodi kao nestalo i da Euleks nastavlja napore na rasvetljavanju njihove sudbine.

"Od decembra 2008. godine porodice 340 pojedinaca su uz podršku EULEX-a konačno bile u stanju da zahtevaju posmrtne ostatke svojih voljenih. Ove godine smo do sada bili u stanju da sprovedemo 46 operacija na terenu širom Kosova u potrazi za ljudskim posmrtnim ostacima. Iskopani su posmrtni ostaci 43 pojedinaca", izjavila je Žoel Vahter.

Prema njenim rečima, tokom naredne godine predviđena je dodatna podrška Odeljenju za sudsku medicinu pri Ministarstvu pravde Kosova od strane EU, čime će kapaciteti tog odeljenja biti dodatno ojačani i modernizovani putem snabdevanja opremom, tehničkom obukom i dugoročnim mentorstvom.

Koordinator Udruženja nestalih na Kosovu i Metohiji Milorad Trifunović zatražio je u Gračanici od svih međunarodnih i institucija na Kosovu i u Srbiji,
da doprinesu rešavanju pitanja nestalih.

Trifunović je, povodom Međunarodnog dana nestalih, apelovao da u tome pomognu i svi koji nešto znaju o sudbini osoba koje su nestale.

On je na protestnom skupu porodica nestalih u Gračanici kazao da mnoge porodice i posle 15 godina veruju da su njihovi rođaci još živi.

Trifunović je kazao da Udruzenje još dobija prijave o nestalima, jer su na Kosovu uništene cele porodice i spiskovi nestalih još nisu konačni.

"Mnoga lica su nestala u vreme dolaska međunarodnih mirovnih snaga i pored toga što se NATO obavezao da će sve građane na Kosovu i Metohiji štititi i zaštititi. Dogodilo se, međutim, da su najveći zločini nad srpskim narodom i drugim nealbancima učinjeni upravo pod zaštitom NATO snaga", kazao je Trifunović.

On je istakao da porodice nestalih zahtevaju od premijera Srbije i Kosova, Ivice Dačića i Hašima Tačija, da u Briselu konačno počnu i dijalog o rasvetljavanju nestalih na Kosovu.

Porodice nestalih i otetih na Kosovu tragaju za oko 1.700 ljudi. Danas u Prištini i Beogradu, na Međunarodni dan nestalih, predstavnici porodica nestalih Albanaca i Srba treba da održe prvu zajedničku konferenciju za medije.

U svetu se više od milion ljudi vode kao nestali u oružanim sukobima i drugim vrstama nasilja, a na prostoru bivše SFRJ nestalih je oko 12.000, rečeno je agenciji Beta u Međunarodnoj kancelariji za nestale povodom Međunarodnog dana nestalih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: