B92 objavljuje novi Dačićev ekspoze

U Skupštini Srbije u toku sednica na kojoj je premijer Ivica Dačić izneo ekspoze rekonstruisane Vlade Srbije. Najveći deo tog teksta posvećen je ekonomiji.

Izvor: B92

Petak, 30.08.2013.

15:08

Default images

Na početku, premijer Srbije je podsetio na ekspoze koji je dao pre 13 meseci prilikom formiranja Vlade Srbije kada je predstavio "Vladu za budućnost".

"Tada smo rekli da želimo da radimo na budućnosti Srbije i da izgradimo integralnu viziju budućnosti Srbije. Tada sam rekao da će to biti Vlada za budućnost, a sada smo odlučili da bez prisustva opozicije uđemo u najtemeljniju i najširu rekonstrukciju jedne Vlade u parlamentarnoj istoriji Srbije. Uradili smo to zato što nemamo prava da budemo zadovoljni i da zaboravimo da je samo stalna promena jedini put do cilja koji ova država i njen narod zaslužuju - a to je modernija, uređenija, poštovanija, sigurna i bogata Srbija", naveo je na početku eskpozea Ivica Dačić.

U tekstu premijera dalje se navodi da su novi zadaci rekonstruisane vlade da se Srbija ubrza i da se promeni a ne da bude talac međustranačkih sukoba i političkih podela.
Tanjug
"Zato su među 11 novih ministara više od polovine nestranačke ličnosti. Srbiji danas treba sve, i to odmah".

Dačić podeća da je Srbija prošla kroz tešku istoriju i krizu u kojoj je bila suočena sa raspadom bivše države, ratovima, dvostrukim standardima u svetu, ekonomskim siromašenjem i gubljenjem perspektive, dodaje da je BDP danas na nivou 65 odsto BDP-a iz 1989.

"Srbija više nema vremena da čeka i da bude zemlja iznevernih očekivanja i propuštenih prilika. Mala smo mi zemlja za toliku količinu nepravde i poraza koje slavimo i ne treba nam više žrtava od onih koje smo podneli. Moramo da igramo na pobedu", kaže Ivica Dačić u svom ekspozeu.

On podseća na uspehe koje je aktuelna Vlada Srbije uspela da napravi u proteklih godinu dana ističući pre svega da je je najkurpniji korak napred napravila u pregovorima sa Prištinom otvarajući sasvim novo poglavlje za pripadnike našeg naroda na Kosovu i Metohjji. Dodaje i da je na Vidovdan "Evropski savet odlučio da otpočne pregovore sa Srbijom čime je ostvaren višedecenijski cilj".

"Dobijanje datuma samo je uvod u to veliko putovanje ka Evropskoj uniji na koje smo krenuli. Ova vlada uradila je puno više da se ovaj dan dogodi - nismo lagali, imali smo cilj i nismo ništa krili, a dobili smo i priznanje da smo pouzdani partneri. Srbija je priznata kao zemlja koja ima reč i u čiju se reč veruje. Evropa je pred vratima, ali nije još u Srbiji i onoliko koliko mi budemo u stanju da budemo evropa toliko će ona biti ovde". Najveći deo Dačićevog ekspozea posvećen je ekonomiji - teškoj situaciji u kojoj se nalazi srpska privreda isitčući da je ekonomski oporavak nacionalni priorite.

"Sve zavisi od toga da li smo sposobni da obavimo ekonomski oporavak zemlje, da zaustavimo ekonomsko urušavanje i zaustavimo pad BDP-a, oporavimo privredu i učinimo je likvidnom, smanjimo stopu nezaposlenosti, suzbijemo sivu ekonomiju, smanjimo budžetski deficit i javni dug", navodi Ivica Dačić i posebno ističe kao dobar primer i uspešan model aranžman između Jata i Etihada.

On ističe da je cilj da se hrabrim potezima javne finansije izvedu na održivi put kao i nulta tolerancija i visoke kazne za privredni kriminal i neplaćanje poreza. Dačić zato kaže da nova vizija Srbije mora da bude zasnovana na 4 ključne pretpostavke:
Tanjug
  • Prva - univerzalni minimum socijalne zaštite kao oznaka solidarnog društva i sigurnost da niko neće biti ostavljen na cedilu.
  • Druga - konsolidovane javne finansije bazirane na novoj poreskoj politici odnosno odgovornoj državi i odgovornim građanima, ona podrazumeva stimulativnu fiskalnu politika, nultu toleranciju za nepoštovanja zakona, privredni kriminal i korupciju.
  • Treća - korporatizacija privrede odnosno odnos prema državnom kao prema svom, socijalnu politiku izbaciti iz javnih preduzeća, privući strane investicije i uvesti profesionalni menadžment.
  • Četvrta - imati smislenu regulativu za sve to to jest imati samo ono što ima smisla, a to znači promeniti zakone o planiranju i zgradnji, o stečaju i privatizaciji, izvrštiti strogu giljotinu propisa i uvesti elektronsku urpavu svuda gde je to moguće.
U svemu ovome veoma je važan otvoreni dijalog sa privredom, sindikatima i svim relevantnim činiocima i doneti mere koje će biti kratkoročne, srednjoročne i na duži rok, navodi premijer i dodaje da je neophodna javna debata o fermorama peznionog i invalidksog osiguranja.

Strategija razvoja Srbije, dodao je, mora da bude zasnovana na onome što Srbija ima i što predstavlja našu komparativnu prednost, a to su poljoprivreda i prehrambena industrija, energetika i infrastruktura, kao i automobilska industrija i informacione tehnologije.

"To su grane od kojih treba očekivati da počne novi investicioni ciklus", rekao je Dačić i naglasio da je dilema "razvoj ili štednja" lažno pitanje, jer je nama neophodno i jedno i drugo.
Tanjug
"Jedino je rešenje u smanjivanju neracionalne potrošnje, smanjivanju birokratije i eliminisanju nepotrebnih troškova države, a s druge strane u povećanju investicione potrošnje kako bi se podstakao razvoj i povećalo zapošljavanje, uz socijalnu odgovornost u pogledu zaštite najugroženijih slojeva stanovništva", nave je Dačić.

Ističe i da će Srbija nastaviti energičnu borbu protiv kriminala i korupcije i dodaje da je Vlada čvrsto opredeljna da nema preporoda bez uspeha u borbi protiv kriminala i korupcije.

On je podsetio da je od 1. avgusta prošle godine do 31. jula ove godine formirano 27 predmeta za 236 lica kao izvršilaca krivičnih dela iz nadležnosti Tužilaštva za organizovani kriminal. U istom periodu protiv 117 lica su nakon završene istrage podignute i optužnice, a ostale istrage su u toku.

"Od ovih 117 optužnica, koje su podignute u krivičnim postupcima pokrenutim nakon 1. avgusta prošle godine, odnosno nakon formiranja vlade, 113 je potvrdjeno", naveo je Dačić i dodao da su podignute još 63 optužnice posle sprovedenih istraga pokrenutih u ranijem periodu, što čini ukupno 180 optuženih lica u 18 krivičnih predmeta. Dačić je podsetio i da su u tom periodu donete prvostepene presude protiv 254 lica, od čega je 204 osudjujućih.

"Da bi Srbija brže napredovala potrebno je da svi njeni delovi dobiju jednake šanse, treba smanjiti regionalne razlike ulagati u obrazovanje, nauku i kulturu jer to nije trošak već investicija u budućnost, saobraćajni koridori su preduslovi privrednog razvoja, a sprot je najbolja i najefektnija diplomatija".

Dodao je i da kad je reč o otpočinjanju pregovora sa EU da je to postignuće razlog da pogledamo šta možemo da uradimo još bolje.

"To je jednostavno neminovnost, posledica i to dobra, naše promenjene svesti i spremnosti da dobar rezultat istog trenutka kada ga postignemo, zamenimo novim ciljem. Taj novi cilj je drugačija Srbija, promenjeni inženjering na koji način sistem funkcioniše, politika bez maske", rekao je Dačić i zaljučio:

"Osnovni cilj rekonstrukcije Vlade su upravo ti novi ciljevi i zadaci, koji su sudbinski za budućnost Srbije".
Tanjug
Dačić je na kraju ekspozea predložio 11 novih ministara:
  • Ministar finansija Lazar Krstića
  • Ministar odbrane Nebojša Rodić
  • Ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave Igor Mirović
  • Ministar za privrede Saša Radulović
  • Ministar saobraćaja Aleksandar Antić
  • Ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivede Dragan Glamočić
  • Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislav Jovanović
  • Ministar kulture i informisanja Ivana Tasovca
  • Ministar omladine i sporta Vanju Udovičić
  • Ministar bez portfelja Aleksandar Vulin (zadužen za Kosovo)
  • Ministar bez portfelja Branko Ružića (za evropske integracije)
On se zahvalio se dosadašnjim članovima vlade na saradnji u dosadašnjem obavaljanju dužnosti.
Tanjug
Na kraju je Dačić iskoristio priliku da poslanicima u parlamentu kaže dve-tri dnevno poltičke rečenice, osvrćući se na kritike opozicije koje su bile upućene pre početka sednice.

"Znate šta, mi smo zajedno 23 godine i znamo se toliko dugo, prošli put ste mi zamerili što nije bilo eskpozea, a sad ste ga dobili pre početka sednice. Kada ste vi birali vlade i ministre jer znate kada ste delili ekspoze i biografije vaših ministara i u vreme kada je birana vlada Zorana Đinđića i Vojislava Koštunice, pa kako vas nije sramota gospodine Šutanovac. Pa jel' se sećate da ste od mene tražili da ja molim Tomislava Nikolića da biste napravili vladu sa Koštunicom, jel tako bilo".

On je upitao DS i LDP šta je to što zameraju ovoj vladi, da li je to što ide ka EU a ako jeste neka se odna pridruže DSS-u. Dačić je zaključio da opozcija iznosi prazne kritike jer nema šta da zameri aktuelnoj vladi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: