Kameron: Intervencija i bez SB UN

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da bi vojna intervencija u Siriji bila "legalna i opravdana" čak i bez odobrenja Saveta bezbednosti UN.

Izvor: Beta

Četvrtak, 29.08.2013.

21:40

Default images

Kameron je poslanicima u Donjem domu britanskog parlamenta kazao da ipak postoji nesigurnost oko toga ko je kriv za napade otrovnim gasom u okolini Damaska, kao i da Britanija ne bi podržala intervenciju ako protivljenje intervenciji u SB UN bude veliko.

"Smatram da bi bilo nezamislivo nastaviti u tom pravcu ako bude postojalo preveliko protivljenje u Savetu bezbednosti", rekao je premijer Velike Britanije.

Ukazujući da bi Britanija mogla da ignoriše veto Rusije ili Kine, on je kazao da bi prepreku za akciju moglo da predstavlja "većinsko protivljenje" u Savetu bezbednosti UN, prenosi Skaj Njuz.

"Bilo bi nezamislivo preduzeti tako nešto (vojnu akciju protiv Sirije), ako postoji snažno protivljenje u Savetu bezbednosti UN", kazao je Kameron u parlamentu, odgovarajući na pitanje da li će Velika Britanija nastaviti sa akcijom ukoliko bi se tome protivile članice UN, preneo je Rojters.

Kameron je pred poslanicima zagovarao vojnu intervenciju, podsećajući na napad hemijskim oružjem od 21. avgusta u kom je, prema podacima organizacije "Doktori bez granica", poginulo najmanje 355 osoba, a za koji pobunjenici i Zapad krive sirijski režim.

Kameron je pozvao poslanike da podrže njegovu poziciju o vojnoj akciji u Siriji, dodajući da ovo "nije slučaj kao u Iraku".

"Ovo nije kao Irak, ono što vidimo u Siriji je suštinski drugačije. Mi ne okupiramo zemlju, ne tražimo hemijsko ili biološko oružje", kazao je Kameron, prenosi Skaj Njuz.

On je rekao da je "užasni napad" hemijskim oružjem u Damasku izazvao "strašnju patnju ljudi" i ne može biti ignorisan. Kameron je naglasio da njegove planove ne treba porediti sa invazijom na Irak 2003., koja je dovela do pada Sadama Huseina.

Kabinet predsednika vlade objavio je dva dokumenta za koje tvrdi da predstavljaju dokaz upotrebe bojnog gasa od strane sirijske vojske.

U jednom obaveštajnom izveštaju navodi se da je "veoma verovatno" da iza napada stoji režim, jer nema dokaza da se radi o obmani, a ni
jedna grupa pobunjenika nema sposobnosti za takva vojna dejstva.

Ovaj izveštaj, međutim, nije mnogo detaljniji od ranijih saopštenja za javnost i ne pruža nikakve dokaze koji povezuju napad sa Asadovim režimom.

Drugi dokument je pravni izveštaj koji podržava Kameronovu tvrdnju da je vojna operacija protiv Sirije u skladu s međunarodnim pravom i bez odobrenja Saveta bezbednosti, čije se stalne članice Rusija i Kina protive toj intervenciji.

Sirijski zvaničnici uputili su danas pismo britanskim poslanicima, u kom poriču odgovornost vlasti za upotrebu hemijskog oružja i pozivaju Britance da dođu u Siriju i sprovedu istragu o napadu.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun ponovio je ranije danas u Beču zahtev da se dozvoli inspektorima svetske organizacije da završe svoja istrazivanja u Siriji u vezi sa optužbama o upotrebi hemijskog naoružanja.

On je, na marginama dodele ordena, rekao da će inspektori UN ostati u Siriji, prema planu, do subote ujutro. Ban je preneo da je američkom predsedniku Baraku Obami rekao da bi kriza trebalo da se reši miroljubivim sredstvima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: