Pet članica SB UN o Siriji

Sastanak stalnih članica Saveta bezbednosti UN o Siriji završen je brzo i bez naznaka napretka ili dogovora o krizi u Siriji, javio je Asošijeted pres.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 29.08.2013.

21:33

Default images

Američka agencija navodi da je stalni predstavnik Velike Britanije u SB UN Mark Lajal Grant "izgledao namrgodjeno" dok je prolazio pored novinara, rekavši samo - "bez komentara".

Ni drugi ambasadori nisu se obraćali novinarima, navodi AP. Ruskoj agenciji Itar-Tas s u stalnom predstavništvu Rusije pri UN kratko je rečeno da je "sastanak završen", bez navodjenja pojedinosti.

Rusija se čvrsto protivi takvoj akciji, navodeći da ne postoje dokazi da je sirijski režim odgovoran za napad, što tvrde SAD i njeni saveznici, dodaje američka agencija.

"Ruska strana sazvala je ovaj sastanak. Nadam se da će podržati rezoluciju koju smo mi predložili", rekao je pre sastanka britanski predstavnik novinarima. Diplomate Rusije i Kine uzdržale su se od obraćanja novinarima, navodi ruska državna agencija. Itar-Tas su je, međutim, diplomatski izvor rekao da se očekuje da će ruska strana "izneti neke svoje predloge" u odnosu na Siriju.

"Petorka" se već sastajala u sredu radi razmatranja britanskog nacrta rezolucije, koja omogućava donošenje "neophodnih mera za zaštitu civila" u Siriji.
Analitičari smatraju, navodi ruska agencija, da se iza te formulacije krije plan zemalja Zapada da nanese raketne udare na Siriju.

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da bi vojna intervencija u Siriji bila "legalna i opravdana" čak i bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, zbog postojanja opasnosti da režim Bašara el Asada "ponovo" upotrebi hemijsko oružje.

Bela kuća saopštila je da je američki predsednik Barak Obama razgovarao telefonom o situaciji u Siriji sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Tim stručnjaka UN ima zadatak da utvrdi da li je u napadu u okolini Damaska 21. avgusta korišćeno hemijsko oružje. Izveštaj o korišćenju hemijskog oružja u Siriji zavisiće od analize uzoraka sa mesta napada, koje će stručnjaci UN poslati u laboratorije u Evropi.

I dok je Barak Obama rekao da će se Sirija suočiti s međunarodnim posledicama, a Danska i London podržavaju intervenciju, Italija, Kanada i Kuba se protive napada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: