Svetske sile podeljene oko Sirije

Obama je rekao da će se Sirija suočiti s međunarodnim posledicama, Danska i London podržavaju intervenciju, dok su Italija, Kanada i Kuba protiv napada.

Izvor: Beta

Četvrtak, 29.08.2013.

19:41

Default images

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da će se sirijska vlada suočiti sa "medjunarodnim posledicama" zbog prošlonedeljnog hemijskog napada, ali je jasno stavio do znanja da bi svaka vojna intervencija bila ograničena kako SAD ne bi bile uvučene u još jedan rat na Bliskom istoku.

On je objavio da su SAD zaključile da je sirijska vlada nesumnjivo izvršila hemijski napad na civile, ali su se pojavile nove prepreke koje usporavaju formiranje međunarodne koalicije koja bi mogla upotrebiti vojnu silu da kazni Siriju, prenose agencije.

Sirijski premijer Vael al-Halki danas je pozvao na mobilizaciju nacionalnih resursa kako bi se očuvale vitalne državne službe u slučaju vojnog napada SAD i njihovih zapadnih saveznika u narednim danima.

U međuvremenu su američki obaveštajni zvaničnici danas izjavili za AP kako obaveštajni podaci koji povezuju sirijskog predsednika Bašara Asada ili njegov uski krug sa navodnim hemijskim napadima, u kojima je poginulo najmanje 100 ljudi, "nisu sigurna stvar".

Američka mornarica pojačala je svoje prisustvo u Persijskom zalivu, gde se trenutno nalaze dva nosača aviona - "UŠ Hari Truman", kao i nosač aviona"UŠ Nimic".

Danska je, poput Londona, spremna da pruži političku podršku vojnoj intervenciji u Siriji i bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, kazala je danas premijerka Danske Hele Torning-Šmit.

Prema njenim rečima, Danska vlada obavestila je o ovome svoje "najbliže saveznike", koji nisu tražili od nje da pruži i vojnu podršku.

Danska je svojevremeno podržala vojne intervencije u Iraku, Avganistanu, Libiji i Maliju.

Inače, međunarodno pravo dopušta da Velika Britanija sprovede vojnu intervenciju u Siriji, čak i ako tu meru blokira Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, navodi se u internom pravnom savetu koji je danas britanski Obaveštajni komitet dostavio vladi u Londonu.

Italijanski premijer Enriko Leta je danas izjavio da se Italija neće pridružiti vojnoj intervenciji zapadnih sila u Siriji ukoliko taj napad ne odobri Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Ukoliko UN ne podrži intervenciju, Italija u njoj neće učestvovati", izjavio je Leta državnoj radio stanici RAI, ali je ipak dodao da se zvanični Rim pridružuje međunarodnoj osudi sirijskog predsednika Bašara Asada, preneo je Rojters.

"Međunarodna zajednica mora odlučno da odgovori na postupke Asada i njegovog režima, kao i na užase koji su počinjeni", rekao je italijanski premijer, misleći na navodni prošlonedeljni napad Asadovog režima hemijskim oružjem na civile u predgrađima Damaska. S druge strane, Kanada nevoljno podržava svoje saveznike u vezi potrebe za vojnom intervencijom u Siriji, ali neće učestvovati u tom napadu, izjavio je danas kanadski premijer Stiven Harper.

"Kanadska vlada trenutno ne planira slanje vojne misije u Siriju i veoma nevoljno je prihvatila ideju da mora da dođe do neke vrste vojne intervencije Zapada u Siriji", rekao je Harper nakon razgovora sa svojim američkim, britanskim i francuskim kolegama, prenela je agencija AFP.

"I dalje zastupamo mišljenje da je u Siriji reč o sukobi koji je po svojoj prirodi uglavnom sektaški i trenutno se ne vidi nijedno idealno, pa čak ni očito rešenje te krize", naveo je kanadski premijer.

On je dodao da bi "rizici ukoliko međunarodna zajednica ništa ne preduzme u vezi očite eskalacije upotrebe hemijskog oružja, koja bi mogla dodatno da se pogorša u slučaju dalje pasivnosti, predstavljali veoma opasan presedan". "Rizik da do toga dođe je veoma veliki, pa zato podržavamo naše saveznike u razmatranju vojne akcije u cilju rešenja tog problema", kazao je Harper.

Ministarstvo spoljnih poslova Kube saopštilo je danas da su "zabrinjavajuća" najnovija saopštenja vlade Sjedinjenih američkih država (SAD) i njenih saveznika, koja pozivaju na vojnu akciju u Siriji.

"Agresija protiv Sirije izazvala bi ozbiljne posledice u već nemirnom regionu Bliskog istoka, činila bi grubo kršenje principa Povelje Ujedinjenih nacija i međunarodnog prava i povećala bi opasnost po međunarodni mir i bezbednost", navodi se u saopštenju.

U Ministarstvu spoljnih poslova dodaju da pozivi na intervenciju dolaze u trenutku kada je vlada Sirije odobrila Ujedinjenim nacijama sprovođenje istrage o navodnom korišćenju hemijskog oružja u toj zemlji, a Misija UN započela rad na terenu.

"Kuba još jednom izražava uverenje da je potrebno pronaći političko rešenje i izražava snažno protivljenje svakom pokušaju da se naruši nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Sirije, i samoopredeljenje njenog naroda", navodi se u saopštenju.

U Ministarstvu dodaju da Kuba osuđuje svaku upotrebu hemijskog oružja i drugog oružja za masovno uništenje, ali da su raspoložive informacije o krizi u Siriji "polovične, neprecizne, i predmet čestih manipulacija".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: