"Međunarodna reakcija neizbežna"

Lideri Nemačke i Britanije smatraju da sirijska vlada ne bi trebalo da prođe nekažnjeno za napad hemijskim oružjem. Obama još bez odluke o napadu.

Izvor: B92

Sreda, 28.08.2013.

22:58

Default images

Nemačka kancelarka Angela Merkel i britanski premijer Dejvid Kameron složili su se u telefonskom razgovoru da je upotreba otrovnog gasa u napadu izvedenom prošle nedelje blizu Damaska sada dovoljno dokazana, navodi se u saopštenju nemačke vlade.

U saopštenju se ističe i da "sirijski režim ne sme da se nada da može da nastavi ratovanje koje krši međunarodno pravo... Stoga je međunarodna reakcija neizbežna prema stanovištu (nemačke) kancelarke i (britanskog) premijera", javio je Rojters.

Samo četiri nedelje pred izbore na kojima se nada da će osvojiti treći mandat, Merkelova se suočava sa pitanjem kako da odgovori na navode o tome da je u Siriji izveden napad hemijskim oružjem, dok se većina nemačkih birača protivi vojnoj akciji u toj zemlji.

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da nije doneo odluku o vojnom napadu na Siriju, ali je rekao da bi cilj ograničene akcije bio da se spreči buduća upotreba hemijskog oružja.

Obama je u intevjuu za PBS rekao da američki zvaničnici veruju da je sirijska vlada odgovorna za napad hemijskim oružjem u predgrađima Damaska gde je poginulo nekoliko stotina ljudi, preneo je Rojters.

Američki predsednik ne veruje da sirijska opozicija raspolaže hemijskim oružjem koje bi moglo da se upotrebi u tom opsegu.

Konsultacije stalnih članica Saveta bezbednosti o britanskom predlogu rezolucije u Siriji završene su u sredu, ali o ishodu sastanka nije bilo saopštenja

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je ranije juče da informacije iz više izvora ukazuju da su Asadove snage odgovorne za upotrebu hemijskog oružja.

Sirijski premijer Vael al-Halki je rekao da će njegova zemlja, u slučaju da dođe do vojne intervencije međunarodne zajednice, postati "groblje osvajača".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

161 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: