"Branimo pravo, ne svrgavamo Asada"

Bela kuća isključuje bilo kakav vojni angažman na svrgavanju sirijskog predsednika Bašara al-Asada, saopšteno je danas.

Izvor: B92

Utorak, 27.08.2013.

20:24

Default images

"Opcije koje mi razmatramo se ne odnose na promenu režima. One se odnose na odgovor na jasno kršenje međunarodnih standarda kojima se zabranjuje upotreba hemijskog oružja", izjavio je portparol Bele kuće Džej Karni, a preneo Rojters.

Obama razmatra napade krstarećim raketama na ciljeve u Siriji povodom navodnog korišćenja hemijskog oružja od strane režimskih snaga 21. avgusta.

Karni je objavio kako se narednih dana može očekivati da američka obaveštajna služba izda formalni izveštaj o navodnom korišćenju hemijskog oružja, čiji zaključak će, kako se očekuje, biti da je sirijska vlada odgovorna za takav napad.

Svaki pokušaj "promene režima" u Siriji od strane SAD uvukao bi Amerikance još dublje u konflikt, što je Obama odlučan da izbegne. Obama je, između ostalog, već isključio slanje američkih trupa na sirijsko tlo.

SAD žele da Asad ode s vlasti, ali u okviru političkog dogovora sa sirijskom opozicijom.

Karni ističe da SAD imaju na raspolaganju razne opcije, a ne samo vojne. Poslednjih dana se ipak najviše govori o ograničenim napadima krstarećim raketama.

Američka vojska je potpuno spremna odmah da krene ukoliko predsednik Barak Obama naredi akciju protiv Sirije, izjavio ministar odbrane SAD Čak Hejgel za BBC.

Zapadne sile su, navodno, obavestile opoziciju da bi već u četvrtak mogao biti izvršen napad na snage Asada, javio Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: