"Na listiću eventualno logo CIK-a"

Za Srbiju je neprihvatljivo da na glasačkom listiću bude neko obeležje "države Kosovo", a eventualno možemo da pristanemo da bude logo CIK Kosova, kaže Dačić.

Izvor: Tanjug

Utorak, 27.08.2013.

00:24

Default images

"Za Srbiju je neprihvatljivo da na glasačkom listiću budu bilo kakva obeležja 'države Kosovo', jer to narušava statusnu neutralnost izbora i nije praksa nigde u svetu. Eventualno na šta možemo da pristanemo jeste da na listiću bude logo Centralne izborne komisije Kosova", rekao je premijer Srbije za Novosti.

I savetnik predsednika Srbije Marko Đurić navodi da bi to za Beograd bilo prihvatljivo rešenje.

"Na listiću mogu biti samo nazivi lista, imena kandidata i možda obeležja izborne komisije. Očekujemo da EU i međunarodna zajednica ulože napor i obezbede statusnu neutralnost izbora, kao što i predviđa briselski sporazum", rekao je Đurić za beogradski list.

Premijer Kosova rekao je ranije da je izgled listića za naredne lokalne izbore u novembru u nadležnosti CIK-a.

Tači je na sednici kosovske vlade rekao da Centralna izborna komisija nezavisna institucija i da je na njoj da odluči o logou na osnovu briselskog sporazuma postignutog 19. aprila kao i kosovskih zakona.

"Vlada Kosova nije ta koja odlučuje o logou na glasackim listicima. Vlada ce sprovesti ustav Kosova i postignuti sporazum u Briselu", rekao je Tači.
Prema njegovim rečima, pregovora ili razgovora o logou na glasačkim listićima nije nikada bilo u Briselu.

U Briselu se danas održava nova runda dijaloga.

Predsednik vlade Srbije Ivica Dačić razgovaraće u kabinetu šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, a glavne teme biće sprovođenje Briselskog sporazuma i pripreme za predstojeće lokalne izbore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: