Od Himalaja i Golije do apokalipse

Skupštinsku sednicu na kojoj se govorilo o Zakonu o ministarstvima, a koja je završena posle skoro 13 sati, obeležila je žustra polemika poslanika.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.08.2013.

12:40

Default images

Sednica je počela u 11 sati, a završena je oko 23.40. U raspravi je učestvovalo oko 40 govornika.

Početak sednice obeležio je sukob lidera LDP Čedomira Jovanovića i ministra pravde Nikole Selakovića i poslanika SNS.

Tako naprednjaci nisu propustili priliku da na Jovanovićeve kritike o rekonstrukciji vlade koju je ocenio kao torturu i maltretiranje građana uzvrate podsećanjem da je lider LDP-a kao alpinista išao na planinarenje na Himalaje i Karakorum.

Odgovarajući na kritike Jovanovića na izmene Zakona o ministarstvima, Selaković je rekao da je neozbiljno i neodgovorno obraćati se građanima "sa Hvara, Pakistana ili Karakoruma, gde ski pas košta preko 80.000 evra".

"Da li 20 minuta besmisla i citiranja sopstvenog teksta iz nekih novina građanima uopšte treba, da bi posle videli da se uzme torba u ruku i napusti zdanje gde za godinu dana nije proveo mnogo vremena", rekao je Selaković.

Jovanović je odgovorio da njegove vanpolitičke aktivnosti nisu tema u parlamentu, ali i da "dok radi i zarađuje novac može da ga troši kako hoće" i da "njemu Mišković nije plaćao avion".

"Trošim svoj novac kako hoću. Neću valjda da idem na Romaniju", rekao je Jovanović. Lider LDP je kazao da se popeo na najviši vrh na svetu gde je odneo srpsku zastavu, da je o tome snimljen i film, a da Srbi nisu prikazani kao vandali i upitao minstra da li je to teško priznati.

U raspravu se uključio i poslanik SNS Zoran Babić koji je, komentarišući Jovanovićevu izjavu da se vlast "samo presvukla", rekao da u prošlost ne sme da se gleda selektivno, jer se desilo i "glasanje iz Bodruma i glasanje iz Atine" koja su veoma ugrozila parlamentarni život u Srbiji.

Babić je rekao da Jovanović ne bi trebalo da priča da je vlada amnestirala kriminalce, navodeći da i "ptice na grani znaju ko se s kim kad družio".

On je naveo i da je baš bio na Goču, gde je on boravio nekoliko dana, da je tamo mnogo prijatnije nego na Himalajima i da mnogo manje košta.

Poslanik libarala Bojan Đurić poručio je Babiću da ga raduje što je bio na Goču ili bilo kom drugom mestu na svetu i da poslanici mogu da pričaju ko gde putuje o državnom trošku i da se to objavi.

"Pretpostavljam da vi, Stefanoviću (Nebojša Stefanović, predsednik Skupštine), imate najviše putovanja, vi ste predsednik parlamenta, ali nedopustivo je da se raspravlja o tome ko gde putuje o svom vlastitom novcu", rekao je Đurić.

Poslanica LDP Judita Popović upitala je ministra Selakovića koliko su koštale čokoladice kojima su častili haške zatvorenike, kao i da li je Ratko Mladić jedan od kandidata za minstra.

Poslanica Jelena Trivan kritikovala je predsednika Skupštine Srbije jer nije izrekao nijednu opomenu poslanicima koji su se nedolično ponašali i zato što je trebalo da opomene ministra Selakovića koji, kako je rekla, ne može da preti poslanicima i na taj način ugrožava njihovu slobodu govora.

Na kraju rasprave o planinama, Jovanović je poslanicima LDP-a rekao da "planine prepuste njemu" i da se posvete raskrinkavanju "posvete raskrinkavanju vladajuće koalicije".

Za to vreme Cvijan na tviteru....

Dok je trajala polemika između SNS-a i lidera LDP-a, poslanik naprednjaka Vladimir Cvijan je na tviteru prenosio svoje utiske o toku skupštinske rasprave.

Na smirivanje strasti pozvao je poslanik SDU Žarko Korać, uz opasku da bi ovakva diskusija mogla da dovede i do ozbiljnog incidenta, dok je Jadranka Joksimović iz SNS-a predložila da se u parlament uvede alko test.

"Hajde da vidimo ko je pod dejstvom alkohola ili drugih opijata, jer se ovako ne može raditi u skupštini. Nema drugog načina da se odgovori na iracionalnost i bezobrazluk koji možda i nisu deo pojedine ličnosti. Ja u to želim da verujem", rekla je Joksimovićeva.

U "priču" o alkoholizmu uključio se i šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović koji je rekao da su poslanici danas došli da raspravljaju o izmenama Zakona o ministrstvima, a da se umesto toga priča o "doživljaju mladih naprednjaka o njihovim političkim protivnicima i koliko ko može da popije".

"Da sprovedemo taj test nisam siguram da bismo imali kvorum", ocenio je Stefanović.

Čedomir Jovanović je naprednjacima poručio da ne propagiraju kako "predsednik Srbije Tomislav Nikolić peče domaću rakiju, a onda poslanike teraju na alko-test". Takođe, rekao je i da "ima i drugih testova"

"Znate na koje mislim", rekao je Jovanović.

Lider LDP je van skupštinske sale u razgovoru sa novinarima ponašanje u parlamentu nazvao i bolesnim zbog optužbi koje se čuju.

"Šta je idealan političar? Imam četvoro dece, ekonomski sam nezavistan - znači li to da se ne uklapam? Ja sam veći narkoman od Džima Morisona i Hendriksa zajedno, i ronim i penjem se i živim kao narkoman 40 godina. Znate šta - dosta je više s tim", rekao je Jovanović odgovarajući u Skupštini Srbije na pitanja novinara o njegovim putovanjima na egzotične destinacije.

Rekonstrukcija - šest meseci torture

Čedomir Jovanović kaže da rekonstrukcija vlade predstavlja “kupovinu vremena sa velikim posledicama i maltretiranje Srbije".

On kaže da je Vladu Srbije nemoguće rekonstruisati jer bi rekonstrukcija podrazumevala davanje odgovora na pitanje šta je zajednički cilj stranaka vladajuće većine i šta je nova politika kojom vlada misli da dodje do tog cilja.
Foto: Beta
"Previše su velike posledice vaših postupaka, neodgovornosti i stranačke zaslepljenosti. Zašto nise formulisali novu politiku, pa u skladu sa tom novom politikom potražili nove ljude”, rekao je Jovanović.

On je naveo da LDP insistira na vladi od 12 ministarstava i dodao da ne očekuje podršku vlade za amandmane koje su liberali podneli.

Jovanović takodje smatra da SNS govori da ide u rekonstrukciju vlade da ne bi bilo vanrednih parlamentarnih izbora, iako "samo za njih radi", dodajući da veruje kako će izbori biti održani nakon kosovskih lokalnih izbora, u novembru.

"Pominjete izbore i kažete da u rekonstrukciju idete da se izbegnu, a samo o njima mislite i za njih radite. Što se nas tiče, vaša vlada ne može da očekuje bilo kakvu podršku LDP-a", rekao je Jovanović koji smatra da će izbori biti održani nakon kosovskih izbora, u decembru.

"Zašto bi rekonstrukcija vlade bila tema za stotine hiljada ljudi koji su bez posla, za roditelje čija deca treba da krenu u školu, za bolesne", upitao je Jovanović.

On je ocenio da je rekonstrukcija Vlade zapravo "šest meseci torture Srbije", koja je na kraju rezultirala smenom bivšeg ministra finasija i privrede Mlađana Dinkića.

"Uništili ste 20 godina života ove zemlje, onda ste skinuli bedževe", rekao je Jovanović predstavnicima Srpske napredne stranke.

SNS i DS o apokalipsi

Srpska napredna stranka mora da reši krizu, nivoa i dubine apokalipse, koju joj je ostavila prethodna vlast, smatra zamenik šefa poslaničke grupe SNS Zoran Babić.

Na to je šef poslanika DS Borislav Stefanović rekao da će naprednjaci biti "jahači apokalipse".

Stefanović je na sednici parlamenta na kojoj se raspravlja o izmenama Zakona o ministarstvima rekao da je vlada premijera Srbije Ivice Dačića pala” i da nije ostavila samo tigrove “koje naprednjaci treba da jašu”.

Činjenica je da ćete, gospodo naprednjaci, biti jahači, ali ne tigra, nego apokalipse, rekao je Stefanović, koji je ocenio i da bi, kada se već prenose sednice stranačkih organa pojedinih sranaka, “na čijim stolovima se mogu videti zelene jabuke, bilo korektno da se prenose sednice i drugih stranaka vladajuće koalicije.

Babić je na to odgovorio da je zelena jabuka simbol zdravlja u svetu i da je upravo to ono što predstavlja SNS.

“Rekli smo da smo spremni da zajašemo krizu koja je kao divlji tigar. Mi moramo da rešavamo krizu nivoa i dubine apokalipse koju nam je prethodna vlast ostavila", ocenio je Babić.

Lider SNS i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić rekao je juče na sednici Glavnog odbora SNS da je naprednjacima ostalo da "jašu krizu koja je kao tigar".

"Izmene zakona nisu kozmetičke"

Vladimir Cvijan je u svom obraćanju rekao da predložene izmene Zakona o ministarstvima nisu sitne i kozmetičke, već krupne i treba da doprinesu boljem funkcionisanju državne uprave i životu građana Srbije.

Cvijan je, govoreći o predloženim izmenama Zakona, rekao da će ih SNS podržati, kao i da se kvalitet tog akta vidi iz činjenice da je do sada stiglo oko 30 amandmana, među kojima ima i korektnih.

"Nekada je sve ovo bilo u jednom ministarstvu. Teško je zamisliti da jedan ministar i njegov tim mogu na najkvalitetniji način da se bave tolikim poslom. Vredi probati sa razdvajanjem Ministarstva finansija i privrede, da se ovako reguliše najvažniji deo državne uprave”", smatra Cvijan.

Ministarstvo finansija će, kako je dodao, u sastavu i dalje imati Poresku upravu i Upravu carina, a pozitivno je i što se preciziraju nadležnosti Ministrstva spoljnih poslova kada je u pitanju dijaspora.

Izmenama se, kako je rekao, predviđa i preciziranje nadležnosti Ministarstva pravde, posebno u oblasti svojinskih odnosa, što nije bio slučaj do sada.

Đelić: Rekonstrukcija je veliko ništa

Prema rečima poslanika DS Dragoljuba Mićunovića, rekonstrukcija se svela na političko pogađanje unutar koalicije, i na konflikte ne samo unutar koalicije već i vladajućih stranaka.

Mićunović je upozorio da će se rekonstrukcija svesti na izbacivanje Mlađana Dinkića i URS-a iz Vlade i pitanje kako je, ako je bio loš, "preko noći postao predstavnik vlade od koga se mnogo očekuje u poslovima sa Emiratima".

Prema Mićunovićevim rečima, u mnogim elementima se vraćamo i restauriramo vreme za koje želimo da je prošlo.

Van teme razgovor su obeležili ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković i poslanik demokrata Dragoljub Mićunović koji je rekao da od Selakovića očekuje izvinjenje zbog ispada od jutros, i toga što ne shvata da je prekršio zakon time što je pretio da će nekoga poslati u zatvor za ono što je izrekao za skupštinskog govornicom.

Mićunović je ukazao da ministar ne poznaje Zakon ako misli da može da preti zatvorom poslaniku. "Institut imuniteta zato i postoji, da ne bi mogli da stradaju poslanici za ono što govore", dodao je on.

Ministar pravde se složio da članovi vlade treba sa uvažavanjem da se obraćaju poslanicima i zbog same institucije u kojoj se nalaze.
"Međutim, svako ophođenje i pristojnost ima svoju granicu, reagujem kada se izrekne neistina ili optužba koja bi u svakom normalnom sistemu povlačila krivičnu odgovornost. Kada kažete da je neko krao, a iza toga ne postoji nijedna sudska presuda, onda ste izrekli neistinu", rekao je Selaković.

Opravdavajući svoje stavove ministar pravde je ukazao da je klasična zloupotreba ako neko neistinu ponavlja više puta za poslaničkom govornicom i iznosi optužbe bez ikavih dokaza.

"Ne volim kad se izrekne žestoka optužba i neistinita, ako kažete da je neko krao a nema presude, zloupotrebili ste položaj i narušavate institucije, iz tog razloga sam reagova kako sam reagovao", kazao je Selaković i dodao da svako ko ima dokaze za to da je neko izvršio krivično delo, treba da ide kod tužioca i traži podizanje krivicne prijave, a ne da dođe u skupštinu pred kamere i daje paušalne ocene.

Selaković je od Mićunovića, koga je nazvao "doajenom Skupšine", zatražio da mu navede nekoga ko je od njega, za vreme mandata, sa više uvažavanja gledao na rad skupštine i uložene amandmane.

Poslanik Žarko Korać ocenio je da je iz izmena Zakona o ministarstvima video da će ovo biti vlada kontinuiteta, bez ikakvih organizacionih promena osim što je podeljeno ministarstvo privrede i finansija, kao i da je delokrug rada ministarstva pravde definisan preciznije.

"Sve je ostlao isto, ove nema nijedne nove ideje i to treba javno reći", poručio je Korać. Izmene zakona ne ulivaju nadu kako će funkcionisati vlada, sama organizacija nema nijedne jedine nove ideje", dodao je on.

Poslanik DS Božidar Đelić je negodovao uz ocenu da će ostati zapamćeno da je poslanicima ovaj zakon dat da se u jednom danu izjasne o nečemu o čemu je Vlada pričala šest meseci.

Đelić je ocenio da su izmene Zakona jedno veliko ništa, koje se između ostalog svodi na podelu jednog ministarstva. Prema njegovim rečima, nakon svega se ne zna koji status ima URS.

Rekciju pojedinih poslanika izazvalo je i izlaganje poslanika Demokratske stranke Srbije Siniše Kovačevića koji je rekao da mu rekonstrukcija liči na "humoresku o promeni posteljine u nemačkom koncentracionom logoru" kada promena podrazumeva da zatvorenici iz barake A treba da zamene posteljeinu sa logorašima iz barake B.

Kovačevićevu dramaturšku ilustraciju rekonstrucije osudili su poslanici Romske partije Srđan Šajn i Socijaldemokratske partije Srbije Meho Omerović jer je imala, kako je rekao, konotacije fašizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

136 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: