Američka flota plovi ka Siriji

Američke mornaričke snage približavaju se Siriji dok predsednik SAD Barak Obama razmatra mogućnost vojne akcije zbog upotrebe hemijskog oružja u Siriji.

Izvor: Beta

Subota, 24.08.2013.

16:59

Default images

Predsednik je naglasio da bi žurno mešanje u sirijski građanski rat bilo problematično, imajući u vidu da bi vojnom napadu trebalo da prethodi međunarodno razmatranje te mogućnosti.

Neimenovani zvaničnik Bele kuće je precizirao da je Obama naredio svojim obaveštajnim službama da "prikupe činjenice i dokaze kako bi se utvrdilo šta se dogodilo u Siriji".

"Kada budemo proverili činjenice, predsednik će doneti odluku kako ćemo odgovoriti", rekao je taj zvaničnik, a prenela agencija AFP.

On je dodao da Bela kuća ima "paletu opcija na stolu". Kako je objavio "Njujork tajms", jedna od njih je vazdušni udar po ugledu na NATO bombardovanje SRJ 1999. godine.

"Radićemo promišljeno kako bismo doneli odluke u skladu s nacionalnim interesima", kazao je on.

Sekretar za odbranu SAD Čak Hejgel je odbio da razgovara o bilo kakvim konkretnim pokretima snaga, a rekao je da je Obama tražio od Pentagona da pripremi vojne opcije za Siriju.

Američki vojni zvaničnici izjavili su za Asošiejtid Pres da je Ratna mornarica u istočno Sredozemlje poslala i četvrti ratni brod sa balističkim raketama, ali bez neposrednih naređenja za bilo kakvo lansiranje raketa na Siriju.

Brodovi Ratne mornarice SAD mogu da izvode razne vojne akcije, uključujući i lansiranje krstarećih raketa "tomahavk", kao protiv Libije 2011. godine u okviru međunarodne akcije koja je dovela do svrgavanja libijske vlasti.

"Ministarstvo odbrane ima odgovornost da predsedniku obezbedi opcije za sve mogućnosti, a to zahteva postavljanje naših snaga... tako da bi mogle da izvedu različite opcije, ma koje opcije predsednik izabrao", rekao je Hejgel novinarima koji s njim putuju u Aziju.

Hejgel je rekao da se SAD usklađuju sa međunarodnom zajednicom da bi se utvrdilo "šta se desilo" u sredu kod Damaska. Po tamošnjim izveštajima, od hemijskog napada u blizini glavnog grada Sirije poginulo je najmanje 100 ljudi.

Obama je i dalje oprezan prema mešanju u rat u Siriji u kojem je poginulo više od 100.000 ljudi, a umešani su i Hezbolah i Al Kaida.

On sada ne pominje "crvenu liniju" - Al-Asadovu upotrebu hemijskog oružja, što je pre godinu dana rekao, iako američka obaveštajni služba kaže da je nekoliko puta od tada bilo upotrebe tog oružja, mada u maloj meri.

"Ako SAD odu u drugu zemlju i napadnu bez mandata UN, i bez jasnih dokaza, nastaju pitanja o tome da li je to u skladu s međunarodnim pravom, i da li imamo koaliciju koja to može da obavi", izjavio je Obama u petak. "To su razlozi koje moramo uzeti u obzir", ukazao je predsednik.

Obama je potvrdio u intervjuu za CNN da je tvrdnja o hemijskom napadu u Siriji "veliki događaj koji duboko zabrinjava" i zahteva američku pažnju. On je rekao da bi svaki veliki hemijski napad uticao na "osnovne nacionalne interese" Sjedinjenih Država i njihovih saveznika. Ali, ništa od onoga što je rekao nije nagovestilo da SAD skreću ka akciji.

Američka obaveštajna službe je juna ove goduine zaključila da se hemijsko oružje koristilo u građanskom ratu u Siriji, ali Vašington nije preduzeo nikakvu vojnu akciju protiv Asadovih snaga.

Američki zvaničnici su se, umesto toga, usredsredili na pokušaj da organizuju mirovnu konferenciju sirijske vlasti i opozicije. Obama je odobrio isporuke oružja pobunjeničkim grupama, ali smatra se da oružje do sada nije poslato.

U svojoj prvoj izjvi o Siriji posle navodnog hemijskog napada, Obama je rekao da SAD i dalje pokušavaju da saznaju šta se desilo.

Hejgel je u petak rekao da to treba brzo utvrditi jer "možda predstoji još jedan napad", iako je dodao da "mi ne znamo" da li će se to zaista i desiti.

Pošto su pobunjenici na sličan način prijavili hemijske napade februara ove godine, bila su potrebna više od četiri meseca da bi SAD to i potvrdile. Tim UN za hemijsko oružja, zadužen da istraži taj slučaj, tek sada je poslat u Siriju.

Obama je takođe ukazao na potrebu da SAD budu deo koalicije koja se bavi Sirijom. Govoriti o tome da je Amerike sposobna da sama reši sukob u arapskom svetu je "preterivanje", rekao je predsednik.

Bela kuća je saopštila da će se predsednik u subotu sastati sa svojim timom za nacionalnu bezbednost da bi sagledao eventualne sledeće korake SAD. Zvaničnici kažu da će Obama odluku o tome šta učiniti, doneti tek kada činjenice budu jasne.

Sirijski režim tvrdi da ne koristi hemijsko oružje

Sirijski režim nikada nije koristio hemijsko oružje, izjavio je ministar informisanja Omran el Zohbi, odbacujući time otpužbe opozicije.

"Nikada nismo koristili hemijsko oružje u Siriji, u bilo kom obliku, bilo da je reč o tečnom stanju ili gasu", rekao je Zohbi u intervjuu za Televiziju al-Majadin iz Bejruta. Odlomci iz intervjua su emitovani na sirijskoj televiziji.

On je upozorio i da bi američka vojna intervencija u Siriji imala "veoma opasne posledice".

"Nastao bi haos, i požar bi zahvatio ne samo Siriju, već i Bliski istok" u celini, upozorio je on.

Nešto ranije, lider glavne opozicione grupe u Siriji Ahmad Džarba pozvao je zapadne zemlje da intervenišu povodom napada u predgradju Damaska za koji se sumnja da je izvršen hemijskim oružjem i u kom je poginulo 1.300 ljudi.

NVO: Ubijeno više od 300 ljudi

Sirijska opservatorija za ljudska prava je objavila da su u napadu "toksičnim gasom" u predgradu Damaska poginule 322 osobe, uključujući 54 dece.

U napadu su stradale 84 žene, na desetine pripadnika pobunjeničkih snaga, dok 16 tela nije identifikovano, saopštila je ta organizacija sa sedištem u Londonu, prenosi AFP.

Organizacija Lekari bez granica (LBG) objavila je da je 3.600 Sirijaca, koji su dospeli i bolnice u rasponu od tri sata na dan navodnog napada hemijskim oružjem, imalo "neurotoksične simptome", a 355 od njih je preminulo.

Po rečima Barta Jansensa, direktora operacija LBG, simptomi pacijenata su "snažno ukazivali na masovnu izloženost neurotoksičnim agensima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

217 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: