Jovanka Broz životno ugrožena

Beograd -- Lekari Urgentnog centra u Beogradu bore se za život Jovanke Broz, udovice predsednika SFRJ Josipa Broza.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

Stanje Jovanke Broz je teško i smeštena je na intenzivnoj nezi, rekao je direktor Urgentnog centra Zlatibor Lončar.

Lončar je novinarima rekao da je Jovanka Broz u polusvesnom stanju i da reaguje samo na grube nadržaje. Prva analize ukazuju na početak sepse, rekao je on.

Prema njegovim rečima, reč je o veoma zapuštenom stanju i naveo da je Jovanka Broz u Urgentni centar stigla oko 13.30, polusvesna i sa izuzetno lošom krvnom slikom, problemima sa mokrenjem, ranama od ležanja i ranom nepoznatog porekla na grudnom košu.

“Odmah su preduzete mere reanimacije, ona je je prebačena na intenzivnu negu, gde se intenzivno borimo za njen život. Početne analize pokazuju na jedno septično stanje“, navodi Lončar.

Jovanka Broz je u Urgentni centar došla u pratnji dva rođaka, a prema njihovim rečima, ona je prethodnoh dana odbijala da je odvedu kod lekara pa je u tu ustanovu dovedena tek kada nije bila u stanju da se tom usprotivi.

“Ona je dovedena u momentu kada više nije mogla da se protivi da ide u bolnicu. Po informacijama koje imamo, ona nije prethodnih dana i nedelja htela da dođe u bolnicu da se leči. Tek kad je upala u to stanje, oni su uspeli da je dovedu ovde“, objasnio je Lončar.

Prema njegovim Lončara, nema naznaka da je Titova udovica doživela infarkt.

Direktor Urgentnog centra je preneo da je Jovanku Broz oko 17.30 časova posetio premijer Ivica Dačić, a udovicu nekadašnjeg predsednika SFRJ je obišao i ministar Rasim Ljajić.

Jovanka Broz rođena je 1924. godine u Lici. 1952. udala se za Tita sa kojim je živela do njegove smrti 1980. Živi u Beogradu u skromnim uslovima i dugo je bila bez ikakvih ličnih dokumenata. Izolacija joj je pre 33 godine bila nametnuta, da bi se kasnije u nju sama povukla.

U centar pažnje Jovanka Broz vratila se 2009. kada je javnost saznala da živi u relativnom siromaštvu bez ijednog dokumenta.

Jula 2009. godine ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić uručio joj dokumenta - ličnu kartu i pasoš.

Kao neposredan svedok cele turbulentne epohe u istoriji Balkana, ona je još uvek predmet ogromnog regionalnog medijskog interesovanja.

Jovanka Broz se retko pojavljuje u medijima, a poslednjih meseci veliku pažnju su privukle njene ispovesti. Pročitajte "Šta je sve rekla Jovanka Broz" i "Tito voleo žene više nego Sulejman".

U februaru ove godine Jovanka Broz je prijavila pljačku kuće na Dedinju u kojoj živi i iz koje su bile odnete brojne dragocenosti.

Nekadašnja prva dama Jugoslavije je još sredinom osamdesetih podnela sudu dokument na više strana sa njenom ličnom imovinom koju potražuje. Do danas joj lične stvari koje su joj oduzete 1980. nisu vraćene niti je podeljena imovina Josipa Broza Tita između njegove udovice, sinova i unuka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 177 idi na stranu