U Čačku uskoro voda i za piće

Načelnica čačanskog Zavoda za javno zdravlje dr Vesna Šumanov izjavila da se do kraja sedmice očekuje potvrda ispravnosti vode za piće sa vodosistema "Rzav".

Izvor: Tanjug

Utorak, 20.08.2013.

09:53

Default images

S obzirom na to da rezultati fizičko-hemijskih ispitivanja koja su završena i mikrobioloških analiza koje su u toku pokazuju ispravnost, preporučuje se korišćenje vode iz sistema gradskih vodovoda u Lučanima, Čačku i Gornjem Milanovcu za pripremanje hrane, pranje posuđa i održavanje lične higijene, kaže doktorka Šumanov.

Prema rečima načelnice Centra za higijenu i humanu ekologiju čačanskog Zavoda za javno zdravlje, rezidualni hlor u mreži svih pomenutih vodovoda je u granicama dozvoljenim Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće, pa se zato voda može koristiti za sanitarne potrebe.

"Do kompletnog završetka tri uzastopna laboratorijska ispitivanja uzetih uzoraka, korisnici ovih sistema vodu za piće mogu koristiti iz cisterni, kao i flaširanu vodu", navela je načelnica Šumanov.

Ona je istakla da se potvrda o potpunoj ispravnosti vode, kako bi se koristila za piće, očekuje do kraja sedmice, jer mikrobiološka ispitivanja duže traju.

Nakon kvara koji se dogodio na magistralnom vodu sistema Rzav iz Arilja, 11. avgusta, bez vode su ostali potrošači u Čačku, Gornjem Milanovcu, Lučanima i Požegi.

Po sanaciji kvara, korisnicima je puštena tehnička voda, međutim, za piće će moći da se koristi nakon potvrde ispravnosti tri uzastopna uzorka, jer je republički sanitarni inspektor na osnovu mišljenja Zavoda za javno zdravlje zabranio korišćenje ta to do daljeg.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: