Pretres kuća Muslimanske braće

Kairo -- Egipatske vlasti pretresale su kuće članova Muslimanske braće i u više gradova uhapsile najmanje 300 zvaničnika nižeg ranga te islamističke organizacije.

Izvor: Tanjug
Podeli

Pretresi su se odigrali uoči za danas popodne najavljenih novih protesta pristalica Muslimanske braće koji zahtevaju da se na vlast vrati svrgnuti egipatski predsednik Mohamed Morsi.

Na sajtu Muslimanske braće se navodi da su bezbednosne snage upale u kuće 34 zvaničnika i bivših poslanika, uhapsivši njih sedmoricu.

Kako je navedeno, pretresena je i kuća Medhata Hadada, brata istaknutog Morsijevog pomoćnika Esama Hadada, prenela je agencija AP.

U oblasti Asjut, 320 kilometara južno od Kaira, privedena su 163 zvaničnika i operativaca Muslimanske braće zbog izazivanja nasilja i organizovanja napada na policijske stanice i crkve.

I u Luksoru je uhapšeno više od 20 zvaničnika te organizacije.

U međuvremenu, egipatska vlada raspravlja o krizi u zemlji i zabrani organizacije Muslimanska braća koja traži da se Morsi vrati na vlast.

Egipatski premijer je pre dva dana predložio da se zakonom zabrani ta organizacija čiji su članovi glavne pristalice Morsija, naveo je BBC.

Muslimanska braća su, tehnički gledano, u svakom slučaju zabranjena organizacija - nju su zvanično raspustili vojni upravljači Egipta još 1954. godine.

Poslednjih godina, međutim, Muslimanska braća su se registrovala kao nevladina organizacija.

Ukoliko bi ova organizacija bila zakonski raspuštena, njeno vlasništvo bi moglo da bude zaplenjeno.

Otkad su u sredu, uz stotine žrtava, rasturena dva kampa demonstranata u Kairu, Muslimanska braća pozivaju pristalice na svakodnevne demonstracije.

Svet

"Napad moguć za nekoliko dana"

Beograd -- Kongresmeni će verovatno potvrditi napad na Siriju, i mislim da će ta akcija početi za nekoliko dana, ocenjuje za B92 novinar nedeljnika Vreme Momir Turudić.

Svet subota 31.08. 23:37 Komentara: 17

Papa dobio zamenika

Vatikan -- Nadbiskup Pjetro Parolin, vatikanski diplomata, preuzeće u oktobru ključno mesto državnog sekretara, premijera Vatikana i glavnog pomoćnika pape Franje.

Svet subota 31.08. 22:18 Komentara: 1
strana 1 od 446 idi na stranu