I bojeva municija na demonstrante

Kairo -- Ministarstvo unutrašnjih poslova Egipta dalo je nalog svim snagama da upotrebe bojevu municiju "kako bi suzbili bilo kakav napad na zgrade ili snage vlade".

Izvor: Tanjug
Podeli

Ranije danas, nekoliko stotina pristalica islamističkog pokreta Muslimanska braća upali su u zgradu državne uprave u Kairu i zapalili vatru na njenom ulazu.

Juriš je, kako navode televizija i očevici, izveden uprkos bezbednosnim snagama, preneo je Rojters.

Stotine islamista protestuju danas i u Aleksandriji zbog nasilja vojske nad demonstrantima u kom je juče, prema najnovijim zvaničnim podacima, ubijeno 525 ljudi.

U drugom po veličini egipatskom gradu Aleksandriji islamisti su organizovali protestnu šetnju.

"Vratićemo se zbog naših mučenika", uzvikivali su demonstranti, pominjući žrtve jučerašnjeg nasilja koje je nastalo pošto je vojska nasilno razbila protestne kampove u Kairu, čiji učesnici traže povratak svrgnutog predsednika Mohameda Morsija na vlast.

Pročitajte još:

Mnogi demonstranti u Aleksandriji nose slike Morsija, koji je svrgnut s vlasti 3. jula nakon uličnih protesta.

Tokom današnjih protesta islamista ubijena su dva policajca u napadima na kontrolne punktove na severnom Sinaju i u centralnom delu zemlje, a islamisti su upali u sedište provincijske vlade u Kairu.

U međuvremenu, egipatske sudske vlasti produžile su pritvor Morsiju za još 30 dana.

U međuvremenu, jutros je saopšten najnoviji zvanični bilans jučerašnjeg rasturanja kampova pristalica nasilno svrgnutog egipatskog predsednika Mohameda Morsija, po kome je 525 osoba poginulo.

Savet bezbednosti UN večeras će održati hitne konsultacije o situaciji u Egiptu, na zahtev Francuske, Velike Britanije i Australije, rekle su diplomate.

Vlada Egipta: Odlučno protiv terorizma

Saopštenjem se oglasila i egipatska vlada, koja je poručila da je odlučna u nameri da se suoči sa "terorističkim delovanjem" islamističkog pokreta Muslimanska braća.

U saopštenju se navodi da postoji "kriminalni plan da se razore stubovi egipatske države", ali da vlada traži "inkluzivan politički proces" otvoren za svakog ko ne učestvuje u nasilju, javio je Rojters.

Istovremeno, egipatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova dalo je nalog svim snagama da upotrebe bojevu municiju "kako bi suzbili bilo kakav napad na zgrade ili snage vlade".

Svet

"Napad moguć za nekoliko dana"

Beograd -- Kongresmeni će verovatno potvrditi napad na Siriju, i mislim da će ta akcija početi za nekoliko dana, ocenjuje za B92 novinar nedeljnika Vreme Momir Turudić.

Svet subota 31.08. 23:37 Komentara: 17

Papa dobio zamenika

Vatikan -- Nadbiskup Pjetro Parolin, vatikanski diplomata, preuzeće u oktobru ključno mesto državnog sekretara, premijera Vatikana i glavnog pomoćnika pape Franje.

Svet subota 31.08. 22:18 Komentara: 1
strana 1 od 446 idi na stranu