Egipat: 525 poginulo, danas marševi

Stotine pristalica Muslimanskog bratstva jurišaju na zgradu vlade u Kairu, pre toga počeo marš. U jučerašnjim sukobima 525 osoba poginulo.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.08.2013.

11:41

Default images

Stotine pripadnika Muslimanskog bratstva je marširalo ulicama Aleksandrije, u znak protesta zbog nasilnog uklanjanja kampova Mursijevih pristalica, prenosi Rojters izjavu svedoka, a javlja RTS.

Muslimanska braća su ranije najavila da će u Kairu održati protestne šetnje zbog nasilnog rušenja kampova Morsijevih pristalica i uvođenja vanrednog stanja.

"Marševi su planirani za ovo popodne, od džamije Al-Iman, u znak protesta zbog stradalih", stoji, između ostalog, u saopštenju Muslimanske braće.

U međuvremenu, jutros je saopšten najnoviji zvanični bilans jučerašnjeg rasturanja kampova pristalica nasilno svrgnutog egipatskog predsednika Mohameda Morsija, po kom je 525 osoba poginulo. U jučerašnjim sukobima povređeno 3.717 ljudi.

Među stradalima su i 43 policajca. Hatib je naveo da su 202 osobe poginule u u glavnom kampu Raba al-Adavija, gde su nedeljama bile pristalice Morsija.

U drugom, manjem kampu na Trgu Nada, poginulo je 57 osoba. Fatalah je dodao da je 227 ljudi poginulo u drugim delovima zemlje, prenela je agencija AFP.

Agencije prenose da su stradalai četiri novinara, dok su mnogi od njih povređeni.

Poginuli medijski radnici su kamerman Skaj njuza Mik Din i novinar nedeljnika "Ekspres" iz Dubaija Habeba Abdelaziz, koji su u Kairu pratili proteste Morsijevih sledbenika, prenela je "Raša tudej".

Egipatski novinar Ahmed Abdel Gavad, koji je izveštavao za novine "Akbar", je treći ubijeni. Gavad je poginuo dok je izveštavao o sukobima oko džamije Raba el Adavija, a njegovo ubistvo potvrdio je egipatski sindikat novinara.

Četvrti poginuli je Mosab el Šami Rašd koji je radio za veb-sajt RNN, alternativnu proislamsku medijsku mrežu. On je ubijen dok je izveštavao o masakru u Rabi "rukama onih koji su izvršili puč", naveo je na svom profilu na Fejsbuku list "Ahram".

Egipatski kanal katarske mreže Al Džazira javio je da su tela više od 250 ubijenih u nasilju u Kairu u kairskoj džamiji na severoistoku prestonice.
Beta-AP
Međutim, u Muslimanskoj braći, partiji na čijem čelu je bio nasilno svrgnuti predsednik Egipta, tvrdi i dalje da je broj stradalih znatno veći i da prelazi 4.000. I strane agencije takođe ističu da se broj stradalih ne može tačno utvrditi jer zvaničnici navode jedno, a Morsijeve pristalice drugo.

Egipatske vlasti predale su danas 84 osobe iz grada Suec, uključujujći članove i podržavaoce pokreta Muslimanska braća, u nadležnost vojnog tužilaštva zbog optužbi za ubistva i paljenja Crkava, objavila je državna novinska agencija.

Navodi se i da je noć u Kairu protekla mirno nakon jučerašnjeg nasilnog uklanjanja kampova Morsijevih pristalica, odnosno nakon uvođenja vanrednog stanja i policijskog časa u tu zemlju. Međutim, CNN je preneo, pozivajući se na egipatsku državnu televiziju, da noć uopšte nije bila mirna jer su Morsijeve pristalice napadale policijske punkotve, bolnice i vladine zgrade u Kairu, kao i da su danas zatvorene banke i berza.

Iako su juče agencije prenele da su kampovi demonstranata potpuno razbijeni, u brutalnom sukobu sa snagama bezbednosti, koje su za to koristile oklopne buldožere, snajpere, policiju "u punoj ratnoj opremi", dimne bombe, kao i da je nekoliko zvaničnika Muslimanske braće uhapšeno, jutros su na Tviteru osvanule poruke jednog od portparola Muslmanske braće Gehada el-Hadada koji poziva na nove proteste.

On je takođe poručio i da je broj stradalih mnogo drugačiji od onog zvanično saopštenog. On je naime saopštio da je stradalo preko 4.500 ljudi, dodajući da se mrtvi još broje i identifikuju u 3 džamije, 3 bolnice i 2 mrtvačnice, prenosi Gardijan.

Ambasador Srbije u Kairu izjavio je jutros da su građani Srbije koji letuju u Egiptu dobro i da je ambasada u stalnom kontaktu sa njima i turističkim organizacijama.

Iz ambasade ali i iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije upozorili su naše turiste da vode računa o pravilima uvedenog vanrednog stanja i policijskog časa, a ministarstvo je u saopštenju dodalo i da se građanima Srbije, zbog nepredvidive situacije, ne preporučuje da idu u Egipat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: