Kairo: Preuzeti kampovi, 278 žrtava

Kairo -- Egipatska policija preuzela je oba protestna kampa pristalica Morsija u Kairu. Uhapšeni lideri Muslimanske braće. Bilans žrtava u sukobima - 278.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Policija je uhapsila lidere Muslimanske braće Mohameda el-Beltagija i Esama el-Erijana, portparola tog pokreta Ahmeda Arefa i njenog vodećeg teologa Abdela Rahmana el-Bara, preneo je AP. Policija je takođe uhapsila verskog vođu Safvat Hegazija, bliskog pokretu Muslimanska braća.

Morsijevim pristalicama prethodno je pružena mogućnost da sigurnim koridorom napuste kamp pošto su u njega ušle bezbednosne snage, što su pokazali i snimci državne televizije.

To je bio najkrvaviji dan od izbijanja revolucije protiv Morsijevog prethodnika Hosnija Mubaraka, pre više od dve godine, izveštava AP.

Prema saopštenju egipatskog ministarstva zdravlja, 235 civila je ubijeno u uličnim borbama u Kairu nakon napada policije na dva kampa Morsijevih pristalica. U ovim borbama je ranjena 2.001 osoba.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je objavilo da su u sukobima poginula 43 policajca.

Prema saopštenju egipatskih bezbednosnih zvaničnika, nakon proglašenja policijskog časa mirno je u svim oblastima zemlje.

Egipatske snage bezbednosti, uz podršku oklopnih vozila, helikoptera i buldožera, upotrebile su danas suzavac kako bi suzbile proteste pristalica svrgnutog predsednika Muhameda Morsija, a u nasilju je bilo žrtava na obema stranama - u zavisnosti od izvora, poginulo je između 149 i 500 ljudi.

Premijer brani odluku vlade

Privremeni premijer Egipta Hazem el- Beblavi brani odluku vlade da naredi rasturanje kampova Mohameda Morsija, tvrdeći da vlasti nisu imale drugi izbor nego da deluju.

"Zaključili smo da su stvari dostigle tačku koju nijedna država sa samopoštovanjem ne može da prihvati", ističe Hazem el-Beblavi, naglašavajući da je došlo do širenja anarhije i napada na bolnice i policijske stanice, prenosi Rojters.

U napadu na kampove bezbednosne snage su pobile mnoštvo ljudi, oglušujući se o međunarodne apele da pokažu uzdržanost.

Egipatski potpredsednik Mohamed El Baradej je dao ostavku, ističući da su se ipak mogla pronaći mirna rešenja.

U izjavi za televiziju Beblavi je rekao da odluka da se rasture protesti "nije bila laka" i da je doneta tek pošto je vlada dala šansu posredničkim naporima.

On je istakao da će danas proglašeno vanredno stanje potrajati što je kraće moguće, dodajući da je vlada privržena mapi puta, koju podržava egipatska armija, za obnavljanje demokratije u zemlji.

Svet

"Napad moguć za nekoliko dana"

Beograd -- Kongresmeni će verovatno potvrditi napad na Siriju, i mislim da će ta akcija početi za nekoliko dana, ocenjuje za B92 novinar nedeljnika Vreme Momir Turudić.

Svet subota 31.08. 23:37 Komentara: 17

Papa dobio zamenika

Vatikan -- Nadbiskup Pjetro Parolin, vatikanski diplomata, preuzeće u oktobru ključno mesto državnog sekretara, premijera Vatikana i glavnog pomoćnika pape Franje.

Svet subota 31.08. 22:18 Komentara: 1
strana 1 od 446 idi na stranu