Svet Egiptu: Uzdržite se od nasilja

Strani zvaničnici su izrazili zabrinutost zbog izveštaja o ubijanju demonstranata u Kairu i pozivaju egipatske vlasti na uzdržanost.

Izvor: Beta, AP

Sreda, 14.08.2013.

12:11

Default images

"Izveštaji o mrtvima i ranjenima izuzetno su zabrinjavajući", izjavio je u Briselu Majkl Man, portparol visoke predstavnice EU Ketrin Ešton. "Ponavljamo da nasilje neće dovesti ni do kakvog do rešenja i pozivamo egipatske vlasti da budu maksimalno uzdržane."

Akciju policije u Kairu osudila je i Evropska komisija. "Nasilje ne vodi nikakvom rešenju i pozivamo sve strane da pokažu najveću moguću uzdržanost", rekao je portparol Komisije Peter Stano.

U Berlinu, šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele pozvao je pristalice prelazne vlade Egipta i Morsijeve pristalice da odbace nasilje.

"Pozivamo sve političke snage da se smesta vrate pregovorima i izbegnu dalju eskalaciju nasilja", rekao je Vestervele novinarima. "Bilo kakvo novo krvoproliće mora biti sprečeno."

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc "odlučno je osudio" policijsku intervenciju u Egiptu. "Brojni mrtvi izbrojani jutros u Kairu su neprihvatljivi", rekao je Šulc u saopštenju.

On je pozvao egipatsku vladu da obezbedi svim Egipćanima slobodne i mirne demosntracije i rekao da je odgovornost aktualne vlade da nadje pravedno i mirno rešenje za sadašnju krizu.

Velika Britanija osuđuje upotrebu sile u Egiptu nad demonstrantima u kairskim protestnim kampovima i traži od snaga bezbednosti uzdržavanje, prenela je agencija AFP.

"Duboko sam zabrinut eskalacijom nasilja i nemirima u Egiptu", saopštio je britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg, osuđujući upotrebu sile u raščišćavanju protestnih kampova.

Bela kuća je osudila danas nasilje u Egiptu ocenjujući da će napredak za tu državu sada biti još teži.

Portparol Bele kuće Džoš Ernest izjavio je da svet pažljivo prati ono što se zbiva u Kairu.

Katar je, takođe, osudio napad na kamp pristalica Muslimanske braće i svrgnutog predsednika Mohameda Morsija.

Katar, inače, postojano podržava islamističku vladu svrgnutog predsednika Morsija.

Iran je osudio, kako je prenela iranska novinska agencija Fars, "masakr" u Egiptu, prenela je agencija AFP.

"Iran pažljivo prati događaje u Egiptu, ne odobrava nasilne akcije, osuđuje masakr nad stanovništvom i upozorava na ozbiljne posledice", saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Irana.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun, povodom najnovijeg razvoja događaja u Egiptu, apelovao je maksimalnu uzdržanost.

Kako je na tviter nalogu napisao njegov portparol, Ban je uznemiren zbog onoga šta se dogadja u Kairu i ponovo je apelovao na uzdržanost.

Predsednik Turske Abdulah Gul osudio je kao "neprihvatljivu" operaciju egipatskih bezbednosnih snaga i izrazio bojazan da situacija može da se pogorša i da postane kao Sirija.

Premijer Turske Tajip Erdogan je pozvao Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija i Arapsku ligu da odmah preduzmu korake i zaustave "masakr" u Egiptu, dodavši da je "tišina međunarodne zajednice" otvorila put egipatskim vlastima da nasilno suzbijaju demonstracije, prenela je agencija Rojters.

Turska vlada je pozvala medjunarodnu zajednicu na čelu sa Savetom bezbednosti UN i Arapskom ligom da odmah donese neki akt "da se prekine ovaj masakr".

Iransko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je, kako je ocenilo, "masakr" u Egiptu, a isto je učinio i Katar.

Egipatske snage bezbednosti ubile su jutros tokom operacije raščišćavanja protestnog kampa u Kairu više desetina demonstranata, koji su tražili povratak svrgnutog predsednika Muhameda Morsija, podsetile su agencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: