Ispit se u Srbiji kupuje za 300 EUR

Beograd -- Stručnjaci upozoravaju da korupcije ima gotovo u svim oblastima prosvetnog sistema Srbije, te da je zato potrebna sistemska borba protiv tog problema.

Izvor: Tanjug
Podeli

Prema istraživanju Beogradske otvorene škole, ispit na fakultetima kupuje se u proseku za 300 evra, a mito se daje za odobravanja udžbenika, zapošljavanje, upis preko veze, kupovinu diploma, zbog čega sagovornici Tanjugu tvrde da borba protiv korupcije mora biti sistemska.

S tim je saglasan i načelnik Republičke prosvete inspekcije Velimir Tmušić, a komentarišući napise u pojedinim medijima da će biti osnovan poseban tim za borbu protiv korupcije u obrazovanju, smatra da bi to bilo dobro, jer, kako kaže, u Ministarstvu prosvete nemaju poseban tim za borbu protiv korupcije, iako prijave za različite koruptivne radnje redovno stižu.

Prema istraživanju BOŠ-a, ispit se u Srbiji u proseku "kupuje" za 300 evra, ali se mito za prelaznu ocenu uglavnom ne nudi direktno profesoru nego posredniku.

U istraživanju predstavljenom krajem prošle godine, na fakultetima četiri državna univerziteta u Srbiji 16 odsto od oko 1.800 ispitanih studenata navelo je da se mito nudi najviše profesoru, 25 odsto posredniku, dok je 20 odsto njih navelo da se mito nudi nekom iz administracije fakulteta.

Takođe, sedam odsto studenata smatra da gotovo svi profesori primaju novac ili poklone, dok gotovo 40 odsto njih misli da mito prima do deset procenata njihovih profesora.

Malo studenata smatra da je za profesora umešanog u korupciju adekvatna zatvorska kazna (8 odsto), već uglavnom misle da nastavnik treba da dobije otkaz (28 procenata), privremenu suspenziju (19 odsto) ili opomenu (16 procenata).

Inače, u Republičku prosvetnu inspekciju, prema rečima Tmušića, najviše prijava stiže kada se prave liste tehnoloških viškova, kada se raspisuju konkursi za radna mesta, što je, kako kaže, često praćeno različitim vrstama pritisaka.

Takođe, ima prijava i zbog zloupotreba kod upisa bilo u osnovne ili srednje škole ili na fakultete, kada su popravni ispiti, u procedurama javnih nabavki, kod reizbora direktora, falsifikovanja diploma...

Prijave stižu telefonom, mejlom, često su anonimne, rekao je Tmušić i navodi da sve prijavljene slučajeve prosleđuju nadležnima, često i policiji.

Predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Srđan Stanković Tanjugu je rekao da o korupciji u prosveti i te kako može da se priča, ali da nadležni organi treba da "vide šta će da rade u vezi sa tim".

Iz Agencije za borbu protiv korupcije prošle godine su upozorili da u postupku odobravanja udžbenika i izbora školskih postoji dosta prostora za korupciju, što je, kako su konstatovali, posledica nedovoljno dobrih zakonskih rešenja i propisa koji se moraju poboljšati.

Agenciji je za tri godine podneto 19 predstavki vezanih za korupciju na fakultetima, tri u 2010. tri u 2011. i 13 tokom prošle godine, rečeno je ranije Tanjugu u toj agenciji.

Predstavnik Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije "Transparentnost" iz Trstenika Mario Spasić Tanjugu je rekao da je "prosveta na dnu, što se tiče kvaliteta".

"Korupcija ju je pojela i tu sistemski nešto mora da se rešava", rekao je Spasić, koji je u nekim medijima pominjan kao vođa budućeg tima za borbu protiv korupcije u obrazovanju.

Ovu informaciju, međutim, Spasić Tanjugu nije mogao ni da potvrdi niti da demantuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 177 idi na stranu