SAD Egiptu: Dozvolite demonstracije

Vašington -- SAD su danas pozvale egipatske vlasti da pristalicama svrgnutog predsednika Mohameda Morsija dozvole da slobodno demonstriraju.

Izvor: Beta
Podeli

"Ohrabrujemo prelaznu vladu da narodu dozvoli da izlazi na demonstracije, pošto je to ključno za razvoj demokratije", rekla je zamenica portparola Stejt departmenta Mari Harf.

Morsijeve pristalice izašle su i danas na proteste u Kairu, a sa grupom stanovnika glavnog grada Egipta sukobili su se ispred Ministarstva za verska pitanja. Policija je tada bacila suzavac da bi rasterala demonstrante.

Harfova je danas rekla da SAD pažljivo prate sitaciju u Egiptu i da su zabrinute kada god dobiju informacije o novim slučajevima nasilja u toj zemlji.

"Imali smo izvesne rezerve kada je reč o načinu na koji je Morsi vladao. Kada na sličan način budemo zabrinuti zbog poteza prelazne vlade, to ćemo jasno reći", rekla je Mari Harf.

Američki državni sekretar Džon Keri je, komentarišući Morsijevo svrgavanje sa vlasti, početkom avgusta kazao da je egipatska vojska intervenisala kako bi ponovo uspostavila demokatiju u Egiptu.

Kasnije je na neki način ublažio tu izjavu, pozivajući dve sukobljene strane na dijalog i povratak demokratiji raspisivanjem izbora.

Pristalice svrgnutog predsednika već mesec dana protestuju na dva trga u Kairu, a egipatska vojska Morsija drži na nepoznatoj lokaciji od 3. jula kada ga je zbacila sa vlasti.

Svet

"Napad moguć za nekoliko dana"

Beograd -- Kongresmeni će verovatno potvrditi napad na Siriju, i mislim da će ta akcija početi za nekoliko dana, ocenjuje za B92 novinar nedeljnika Vreme Momir Turudić.

Svet subota 31.08. 23:37 Komentara: 17

Papa dobio zamenika

Vatikan -- Nadbiskup Pjetro Parolin, vatikanski diplomata, preuzeće u oktobru ključno mesto državnog sekretara, premijera Vatikana i glavnog pomoćnika pape Franje.

Svet subota 31.08. 22:18 Komentara: 1
strana 1 od 446 idi na stranu