Kairo: Morsijevi ponovo protestuju

Kairo -- Pristalice svrgnutog egipatskog predsednika Muhameda Morsija ponovo su protestovale, zahtevajući njegovo vraćanje na vlast. Policija uzdržana.

Izvor: Tanjug
Podeli

Morsijeve pristalice su sinoć ponovo tražile vraćanje Morsija na vlast i kritikovale vojsku, a za utorak su najavile nove masovne demonstracije.

Egipatske bezbednosne snage nisu danas počele akciju razbijanja demonstranata islamista, pristalica svrgnutog predsednika Muhameda Morsija, koja je najavljena za rano jutros, preneo je Rojters.

Prema danas objavljenoj vesti, egipatske vlasti su odložile najavljeno rasturanje kampova demonstranata "da bi se izbeglo prolivanje krvi".

Ovo saopštenje bi moglo, makar privremeno, da ublaži napetost koja je eksalirala tokom protekle noći, pošto je za rane jutarnje sate bilo najavljeno opkoljavanje kampova.

Prema izjavi jednog zvaničnika egipatskih bezbednosnih snaga (koji je tražio da ostane anoniman), odluka o odlaganju rasturanja demonstrantskih kampova je doneta nakon što su planovi o tome procurili u medije.

Egipatski sudski organi su inače danas objavili kako se pritvor svrgnutom egipatskom predsedniku produžava za još 15 dana zbog istrage njegove saradnje sa Hamasom.

"Sisi je izdajnik, Sisi je ubica", uzvikivali su demonstranti koji su učestovali u šetnji stotina žena u centru Kaira, misleći na načelnika generalštaba egipatske vojske Abdela Fataha al-Sisija, koji je stajao iza Morsijevog svrgavanja.

Demonstranti su u jednom delu Kaira vozili automobile sa Morsijevim slikama u koloni i trubili u znak podrške svrgnutom predsedniku.

Morsijevi lojalisti, koje predvodi njegov pokret Muslimanska braća, kampuju na dva trga u prestonici i skoro svakodnevno demonstriraju širom zemlje.

Oni kažu da će isprazniti kampove, u kojima ima i žena i dece, samo ako Morsi bude vraćen na vlast.

Bezbednosni izvori i jedan vladin zvaničnik rekli su ranije da će policija pokrenuti akciju razbijanja protesta Muslimanske braće na dve lokacije u Kairu u ponedeljak ujutru kako bi okončala šestonedeljne proteste islamista koji zahtevaju Morsijevo vraćanje i sukobe između njegovih pristalica i protivnika.

Zapadni arapski posrednici, kao i neki visoki zvaničnici egipatske vlade, vrše pritisak na vojsku da izbegne upotrebu sile u pokušaju da okonča krizu u zemlji.

Jedan bezbednosni izvor kaže da je akcija protiv demonstranata odložena zbog toga što je veliki broj ljudi stigao u protestne kampove nakon vesti da je obračun neizbežan.

Svet

"Napad moguć za nekoliko dana"

Beograd -- Kongresmeni će verovatno potvrditi napad na Siriju, i mislim da će ta akcija početi za nekoliko dana, ocenjuje za B92 novinar nedeljnika Vreme Momir Turudić.

Svet subota 31.08. 23:37 Komentara: 17

Papa dobio zamenika

Vatikan -- Nadbiskup Pjetro Parolin, vatikanski diplomata, preuzeće u oktobru ključno mesto državnog sekretara, premijera Vatikana i glavnog pomoćnika pape Franje.

Svet subota 31.08. 22:18 Komentara: 1
strana 1 od 446 idi na stranu