Vulin:Ne prihvatamo obeležja Kosova

Šef Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin rekao je da je za Srbiju neprihvatljivo da glasački listići na lokalnim izborima na KiM imaju kosovska obeležja.

Izvor: Tanjug

Subota, 10.08.2013.

20:26

Default images

On je istakao da OEBS treba da bude statusno neutralan.

"Ili će OEBS biti statusno neutralan ili izbora neće biti", rekao je Vulin RTS-u i naveo da Priština već duže vreme pokazuje da je uplašena od mogućnosti da Srbi preuzmu sva prava koja su izborili briselskim sporazumom i već duže vreme se prikazuje kao najveći protivnik izlaska Srba na izbore.

"Da bi učestvovali na izborima, Srbi ne moraju da priznaju državu Kosovo i Srbi ne moraju da postanu državljani republike Kosovo. Sporazum je statusno neutralan i samo pod tim uslovima i bez ikakvih obeležja nepostojeće države, Srbi će prihvatiti biračke listiće", rekao je Vulin.

Predsednica kosovske Centralne izborne komisije Valjdete Daka tvrdi da će glasački listići za lokalne izbore 3. novembra "sigurno imati obeležja države Kosovo" i da će OEBS prikupljati glasove birača na severu pokrajine, gde Komisija nema pristup.

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju će na izborima imati ulogu poštara tako što će fizički izvršiti neke od zadataka na izborima, rekla je Daka u intervjuu za Radio "Slobodna Evropa".

Ona je kazala kako će zbog nemogućnosti da kosovska izborna komisija ima pristupa na severu, OEBS imati ulogu posrednika.

"Na severu gde mi fizički ne možemo da budemo biće OEBS. Taj mandat ima na osnovu sporazuma i dogovora koji je postignut u Briselu. OEBS će biti tamo gde CIK fizički neće moći da bude prisutan, u najvećem broju slučajeva će igrati ulogu poštara, kao i kad je u pitanju glasanja van Kosova", rekla je Daka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: