"Obeležja R. Kosovo na listićima"

Predsednica kosovske Centralne izborne komisije Valjdete Daka tvrdi da će glasački listići za lokalne izbore 3. novembra "sigurno imati obeležja države Kosovo".

Izvor: B92

Subota, 10.08.2013.

12:57

Default images

Ona je saopštila da će OEBS prikupljati glasove birača na severu pokrajine, gde Komisija nema pristup.

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju će na izborima imati ulogu poštara tako što će fizički izvršiti neke od zadataka na izborima, rekla je Daka u intervjuu za radio Slobodna Evropa.

Ona je kazala kako će zbog nemogućnost da kosovska izborna komisija ima pristupa na severu, OEBS imati ulogu posrednika.

"Na severu gde mi fizički ne možemo da budemo biće OEBS. Taj mandat ima na osnovu sporazuma i dogovora koji je postignut u Briselu. OEBS će biti tamo gde CIK fizički neće moći da bude prisutan, u najvećem broju slučajeva će igrati ulogu poštara, kao i kad je u pitanju glasanja van Kosova", rekla je Daka.

Ona je rekla da će glasački listići biti izrađeni shodno zakonskim rešenjima koja su na snazi na Kosovu i da će na njima sigurno biti obeležja države Kosovo.

Daka kaže da je u Briselu postignut dogovor da se glasanje van Kosova obavi u skladu za Zakonom o opštim izborima Kosova, dok je uloga OEBS-a da prikupi glasove na jednom mestu i da ih preda u sedište CIK-a.

"Oni koji koji žive van zemlje imaće mogućnost da se prvo upišu u biračke spiskove za glasanje van Kosova. Oni će aplikacije za to popuniti i njih će na Kosovo doneti OEBS. Izvršiće se provera i oni koji ispunjavaju uslove će biti na spiskovima koje će zajedno sa glasačkim materijalom odneti OEBS", objasnila je ona.

Glasački materijal podrazumeva glasački listić i kovertu u kojoj se čuva listić koji se predaje OEBS-u, a posmatrači te organizacije CIK-u, dodala je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: