Drašković: Presudu je poništila DB

Predsednik SPO Vuk Drašković kaže za B92 da nije iznenađen odlukom Apelacionog suda da poništi presudu za atentat u Budvi i navodi da ju je u stvari izrekla DB.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.08.2013.

13:55

Default images

Apelacioni sud ukinuo je ranije danas presudu kojom je troje nekadašnjih čelnika beogradskog DB-a osuđeno na kazne zatvora za atentat na lidera SPO Vuka Draškovića u Budvi. U obrazloženju presude Apelacionog suda navodi se da je prvostepena presuda zasnovana na mnogim povredama odredaba krivičnog postupka i da je slučaj vratio na ponovno suđenje.

"Činjenično stanje je nepotpuno utvrđeno, zbog čega se prvostepena presuda za sada ne može ni ispitati, a zbog nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja za sada je došlo i do pogrešne primene zakona. Presuda je nejasna i nerazumljiva, nepotpuna, protivurečna sama sebi", saoopšteno je iz Apelacionog suda u Beogradu.

Drašković odgovara da Služba bezbednosti sve čini da njihovi ljudi nikada ne budu osuđeni.

„Nisam nimalo iznenađen zato što je ovu presudu pripripremila Služba i nju je i izrekla Služba bezbednosti. Za sudiju u Apelacionom sudu je odabrana Sonja Manojlović. Ona je sudija koji je, setimo se, mimo svakog zakona pustila na slobodu Milorada Bracanovića. Da zastupa presudu odabran je tužilac Milovanović, onaj čovek koji je proganjao opozicione novinare koji su bili protiv Slobodana Miloševića i čovek koji je javno branio pripadnike „zemunskog kriminalnog klana“ kada su uhapšeni u akciji „Sablja“, kaže Drašković.

On dodaje da sve ovo ima veze i sa istragom ubistva Slavka Ćuruvije.

„Služba ne dozvoljava da čelnici Službe ikada budu optuženi i pravosnažno osuđeni. Mislim da ovog puta postoji još jedan razlog zbog kojeg se služba postarala da ne bude potvrđena presuda jer su sva trojica optuženih glavni u operaciji 'Ćuran' kada je ubijen Slavko Ćuruvija. Da je presuda potvrđena, onda bismo verovatno došli i do razrešavanja ubistva Ćuruvije i sva trojica bi se našli na optužnici. Sada je sve to zaustavljeno. Služba ne da službu preko službinih sudija, službinih tužilaca... Nema nama pomoći da izađemo iz ovog kruga, da uradimo reforme dok se služba ne rasformira i otvore tajni dosijei“, rekao je Vuk Drašković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: