Zatvaraju ambasade zbog Al Kaide

SAD su naložile zatvaranje najmanje 25 ambasada i konzulata širom muslimanskog sveta i u okolnim zemljama, nakon pretnji Al Kaide da će izvesti napade.

Izvor: B92

Nedelja, 04.08.2013.

11:03

Default images

Između ostalih, zatvorene su ambasade u Iraku, Alžiru, Jordanu, Izraelu, Egiptu, Saudijskoj Arabiji, Avganistanu, Kuvajtu i Libiji, preneo je AFP.

Velika Britanija, Francuska i Nemačka su, takođe, danas zatvorile ambasade u Jemenu, najmanje na dva dana, posle američkog upozorenja da postoje indicije da se ogranak Al Kaide u Jemenu i Saudijskoj Arabiji sprema da izvrši teroristički napad.

Jemen je pojačao bezbednost oko zapadnih ambasada, a specijalne snage sa oklopnim transporterima postavljene su ispred američke ambasade u Sani, glavnom gradu Jemena, i diplomatskih predstavništava Velike Britanije, Francuske i Nemačke.

Policijski i vojni kontrolni punktovi postavljeni su na svim glavnim ulicama oko jemenske prestonice, naročito onim koje vode do zapadnih ambasada, javlja AFP.

Bela kuća je saopštila u međuvremenu da je sinoć održan sastanak savetnice za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs sa članovima saveta, među kojima su bili i državni sekretar Džon Keri i odbrane Čak Hejgel, "na kome je razmotrena situacija i mere koje bi mogle da budu preduzete".

Sastanku su prisustvovali i sekretarka za državnu bezbednost Dženet Napolitano, kao i direktori CIA, FBI i Nacionalne bezbednosne agencije, saopštila je Bela kuća.

Predsednik SAD Barak Obama nije prisustvovao sastanku, ali je kasnije upućen u njegove detalje.

"Predsednik je početkom ove nedelje dao instrukcije timu za nacionalnu bezbednost da preduzme odgovarajuće mere da zaštiti američki narod od potencijalne pretnje na Arabijskom poluostrvu ili koja potiče odatle", saopštila je Bela kuća.

Vašington je u petak upozorio svoje građane da ne putuju na Bliski istok ili sever Afrike zato što postoji plan Al Kaide da u avgustu na tom području izvrši napad na američke interese.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: