Bajec: Ukazivao sam na zloupotrebe

Beograd -- Bivši direktor KCS dr Đorđe Bajec kaže da je ukazivao na zloupotrebe i da podržava proces da se utvrdi istina o dopunskom radu na Klinici za kardiologiju KSC.

Izvor: B92
Podeli

Dr Đorđe Bajec je pismenim saopštenjem dostavljenim B92 reagovao na vest o krivičnim prijavama protiv njega i još 14 osoba zbog sumnje u malverzacije pri isplatama za dopunski rad.

Naime, na osnovu zapisnika RFZO, postoji sumnja da je tih 15 osoba prisvojilo više od 2,1 miliona evra tako što su lekarske poslove rađene u redovno radno vreme prijavljivali kao dopunske.

"Kao bivši direktor KCS, u potpunosti podržavam proces kojim će se utvrditi istina o intervencijama koje su rađene na Klinici za kardiologiju i kardiohirurgiju KCS", napisao je Bajec.

"Dok sam radio na poziciji direktora KCS, pismenim putem obavestio sam sve relevantne organe o potencijalnim zloupotrebama Pravilnika o dopunskom radu koji je donelo Ministarstva zdravlja. Ugovor između RFZO i KCS bio je važeći za određen broj usluga, a za utvrđivanje uočenih nepravilnosti, na moj zahtev kao direktora KCS, interna kontrola pokrenula je istragu o nenamenskom trošenju sredstava. O svemu tome obavešteni su svi relevantni državni organi", kaže Bajac.

"Što se tiče ugovora između KCS i KC Niš, kada sam saznao da se lekari duplo plaćaju, insistirao sam na prekidu ugovora, bez obzira na pritisak pacijenata, uprave KC Niš i medija. Ovakav vid profesionalne zloupotrebe, a za ličnu korist, nisam mogao da dozvolim", naveo je on.

"Stojim na raspolaganju svim državnim organima radi utvrđivanja istine, odbrane lekarske časti i položene zakletve da ne stanu samo na ovom slučaju, već radi dobrobiti svih građana Srbije, svi oni koji su se ogrešili o zakon moraju da odgovaraju. Samo na taj način povratićemo narušeni ugled naše lekarske profesije. Za sva dodatna pitanja i pojašnjenja, kao i uvek, stojim vam na raspolaganju", naveo je Bajec u saopštenju.

Đorđe Bajec, koji je i profesor Medicinskog fakulteta, podneo je ostavku na mesto direktora KCS krajem oktobra prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 177 idi na stranu